CCL

Összesen 4 találat.
#/oldal:
Részletezés:
Rendezés:

1.

001-es BibID:BIBFORM117337
Első szerző:Huszti Katalin
Cím:High-resolution melting assay for the identification of Fusarium species / Katalin Huszti, Zsuzsanna Koncz, K. Pál, A. Kiss, Z. Naár
Dátum:2009
ISSN:1217-8950 1588-2640
Tárgyszavak:Természettudományok Biológiai tudományok idézhető absztrakt
folyóiratcikk
Fusarium head blight
HRM
real-time PCR
qPCR
melting curve analysis
Megjelenés:Acta Microbiologica et Immunologica Hungarica. - 56 : Suppl_1 (2009), p. 38. -
További szerzők:Koncz Zsuzsanna Pál Károly (1978-) (mikrobiológus) Kiss Attila (1971-) (vegyész, angol-magyar szakfordító) Naár Zoltán
Internet cím:Szerző által megadott URL
DOI
Intézményi repozitóriumban (DEA) tárolt változat
Borító:

2.

001-es BibID:BIBFORM118223
Első szerző:Kiss Attila (vegyész, angol-magyar szakfordító)
Cím:Comparative study on prebiotic activities of various dietary fibers on distinct probiotics / Attila Kiss, Erzsébet Karaffa, Károly Pál, Ferenc Peles
Dátum:2023
Megjegyzések:More and more up-to-date studies underpin the relevance of versatile dietary fibers in terms of optimizing balance of intestinal microflora and promoting gut's health, as well as overal human health. Most of the available research results stated that prebiotic materials facilitate the activity and the reproduction of probiotic bacteria. At the first stage of the study inulin was used as model prebiotic, and its impact on activity of distinctive probiotics (Bifidobacterium lactis, Bifidobacterium breve, Lactobacillus acidophilus, Lactobacillus rhamnosus) has been assessed. The actual behavior of probiotics can properly be predicted by the application of artificial digestion models, thus the prebiotic effect of several potential food components (chicory, inulin, fructo-oligosaccharides, resistant starch, dahlia, Ganoderma, fenugreek) were investigated. The simplified model includes sterile flasks with enzyme at 37 ?C and pH adjusted to 6.8 in anaerobic conditions. The probiotic strains, mentioned above, were added to the model system. The change in the composition of the microbial material was determined by applying a plating technique. The results show that inuline of synergy type and inuline of chicory root exhibited the most outstanding prebiotic activities regarding all the 4 investigated probiotic strains. Resistant starch variants may also contribute to the enhancement of the prebiotic characteristics. Interestingly application of combinations of resistant starches and inuline led to enhanced prebiotic activities in cases of Bifidobacterium lactis, Bifidobacterium breve. The investigated honey and biscuit matrices tend to reduce the observed prebiotic activity of both fructans and Ganoderma. Fenugreek has not displayed marked prebiotic effect on any of the examined strains. Apparently there is a great potential in the food industry for the application of blends of distinctive prebiotics.
Tárgyszavak:Természettudományok Biológiai tudományok előadáskivonat
könyvrészlet
prebiotics
probiotics
in vitro model systems
microbial activity
Megjelenés:58th Croatian & 18th International Symposium on Agriculture : Book of Abstracts / ed. Klaudija Carović, Stanko Ivan Širić. - p. 202. -
További szerzők:Karaffa Erzsébet Mónika (1972-) (mikrobiológus, egyetemi tanár) Pál Károly (1978-) (mikrobiológus) Peles Ferenc (1979-) (mikrobiológia, élelmiszer-mikrobiológia, minőségügy)
Pályázati támogatás:GINOP_PLUSZ-2.1.1-21-2022-00241
GINOP
Internet cím:Szerző által megadott URL
Intézményi repozitóriumban (DEA) tárolt változat
Borító:

3.

001-es BibID:BIBFORM117338
Első szerző:Koncz Zsuzsanna
Cím:PCR-based identification of Fusarium species of wheat grain origin / Zsuzsanna Koncz, Katalin Huszti, K. Pál, Z. Naár, A. Kiss, Á. Szécsi
Dátum:2009
ISSN:1217-8950 1588-2640
Tárgyszavak:Természettudományok Biológiai tudományok idézhető absztrakt
folyóiratcikk
Fusarium head blight
species-specific PCR
toxin genes
Megjelenés:Acta Microbiologica et Immunologica Hungarica. - 56 : Suppl_1 (2009), p. 52. -
További szerzők:Huszti Katalin Pál Károly (1978-) (mikrobiológus) Naár Zoltán Kiss Attila (1971-) (vegyész, angol-magyar szakfordító) Szécsi Árpád
Internet cím:Szerző által megadott URL
DOI
Intézményi repozitóriumban (DEA) tárolt változat
Borító:

4.

001-es BibID:BIBFORM117332
035-os BibID:(WoS)000304866900017 (Scopus)84861986820
Első szerző:Pál Károly (mikrobiológus)
Cím:Comparison and evaluation of molecular methods used for identification and discrimination of lactic acid bacteria / Károly Pál, Orsolya Szén, Attila Kiss, Zoltán Naár
Dátum:2012
ISSN:0022-5142
Megjegyzések:Background: Lactobacillus and Bifidobacterium strains are present in a great variety of habitats, including fermented products, probiotic concoctions and the human colon. Some species are so closely related that it is difficult to distinguish them by microbiological techniques. Nevertheless, discrimination of isolates is an important issue in respect of application, and molecular methods such as restriction fragment length polymorphism (RFLP), random amplification of polymorphic DNA (RAPD) or species-specific polymerase chain reaction (PCR) might help in resolving this problem. In this study, PCR, RFLP and sequencing were applied to identify lactobacilli and bifidobacteria originating from various sources and the DSMZ strain collection. Results: The microbiological composition of foods was analysed by molecular methods. Using species-specific PCR primers, three restriction enzymes (AluI, HhaI and RsaI) and sequencing, three Bifidobacterium and six Lactobacillus reference strains could be distinguished and four additional lactobacilli of food origin were identified. Conclusion: A combination of three molecular methods resulted in successful discrimination of nine reference strains and four isolates of food origin. Since these methods are not always accurate owing to their high genetic homogeneity, it is advisable to use more than one method for the identification of L. casei and closely related species.
Tárgyszavak:Természettudományok Biológiai tudományok idegen nyelvű folyóiratközlemény külföldi lapban
folyóiratcikk
16S rDNA
ARDRA
RAPD
sequencing
lactic acid bacteria
bifidobacteria
Megjelenés:Journal of the Science of Food and Agriculture. - 92 : 9 (2012), p. 1931-1936. -
További szerzők:Szén Orsolya Kiss Attila (1971-) (vegyész, angol-magyar szakfordító) Naár Zoltán
Internet cím:Szerző által megadott URL
DOI
Intézményi repozitóriumban (DEA) tárolt változat
Borító:
Rekordok letöltése1