CCL

Összesen 3 találat.
#/oldal:
Részletezés:
Rendezés:

1.

001-es BibID:BIBFORM117337
Első szerző:Huszti Katalin
Cím:High-resolution melting assay for the identification of Fusarium species / Katalin Huszti, Zsuzsanna Koncz, K. Pál, A. Kiss, Z. Naár
Dátum:2009
ISSN:1217-8950 1588-2640
Tárgyszavak:Természettudományok Biológiai tudományok idézhető absztrakt
folyóiratcikk
Fusarium head blight
HRM
real-time PCR
qPCR
melting curve analysis
Megjelenés:Acta Microbiologica et Immunologica Hungarica. - 56 : Suppl_1 (2009), p. 38. -
További szerzők:Koncz Zsuzsanna Pál Károly (1978-) (mikrobiológus) Kiss Attila (1971-) (vegyész, angol-magyar szakfordító) Naár Zoltán
Internet cím:Szerző által megadott URL
DOI
Intézményi repozitóriumban (DEA) tárolt változat
Borító:

2.

001-es BibID:BIBFORM117338
Első szerző:Koncz Zsuzsanna
Cím:PCR-based identification of Fusarium species of wheat grain origin / Zsuzsanna Koncz, Katalin Huszti, K. Pál, Z. Naár, A. Kiss, Á. Szécsi
Dátum:2009
ISSN:1217-8950 1588-2640
Tárgyszavak:Természettudományok Biológiai tudományok idézhető absztrakt
folyóiratcikk
Fusarium head blight
species-specific PCR
toxin genes
Megjelenés:Acta Microbiologica et Immunologica Hungarica. - 56 : Suppl_1 (2009), p. 52. -
További szerzők:Huszti Katalin Pál Károly (1978-) (mikrobiológus) Naár Zoltán Kiss Attila (1971-) (vegyész, angol-magyar szakfordító) Szécsi Árpád
Internet cím:Szerző által megadott URL
DOI
Intézményi repozitóriumban (DEA) tárolt változat
Borító:

3.

001-es BibID:BIBFORM117332
035-os BibID:(WoS)000304866900017 (Scopus)84861986820
Első szerző:Pál Károly (mikrobiológus)
Cím:Comparison and evaluation of molecular methods used for identification and discrimination of lactic acid bacteria / Károly Pál, Orsolya Szén, Attila Kiss, Zoltán Naár
Dátum:2012
ISSN:0022-5142
Megjegyzések:Background: Lactobacillus and Bifidobacterium strains are present in a great variety of habitats, including fermented products, probiotic concoctions and the human colon. Some species are so closely related that it is difficult to distinguish them by microbiological techniques. Nevertheless, discrimination of isolates is an important issue in respect of application, and molecular methods such as restriction fragment length polymorphism (RFLP), random amplification of polymorphic DNA (RAPD) or species-specific polymerase chain reaction (PCR) might help in resolving this problem. In this study, PCR, RFLP and sequencing were applied to identify lactobacilli and bifidobacteria originating from various sources and the DSMZ strain collection. Results: The microbiological composition of foods was analysed by molecular methods. Using species-specific PCR primers, three restriction enzymes (AluI, HhaI and RsaI) and sequencing, three Bifidobacterium and six Lactobacillus reference strains could be distinguished and four additional lactobacilli of food origin were identified. Conclusion: A combination of three molecular methods resulted in successful discrimination of nine reference strains and four isolates of food origin. Since these methods are not always accurate owing to their high genetic homogeneity, it is advisable to use more than one method for the identification of L. casei and closely related species.
Tárgyszavak:Természettudományok Biológiai tudományok idegen nyelvű folyóiratközlemény külföldi lapban
folyóiratcikk
16S rDNA
ARDRA
RAPD
sequencing
lactic acid bacteria
bifidobacteria
Megjelenés:Journal of the Science of Food and Agriculture. - 92 : 9 (2012), p. 1931-1936. -
További szerzők:Szén Orsolya Kiss Attila (1971-) (vegyész, angol-magyar szakfordító) Naár Zoltán
Internet cím:Szerző által megadott URL
DOI
Intézményi repozitóriumban (DEA) tárolt változat
Borító:
Rekordok letöltése1