CCL

Összesen 8 találat.
#/oldal:
Részletezés:
Rendezés:

1.

001-es BibID:BIBFORM122246
Első szerző:Ahmed, Abdelhakam Esmaeil Mohamed (Food Engineer)
Cím:Comparative Examination of Macro Element Profiles in Adansonia digitata Fruit Pulp from Sudan and Senegal / Abdelhakam Esmaeil Mohamed Ahmed; Massimo Mozzon; Ayaz Mukarram Shaikh; Elshafia Ali Hamid Mohammed; Béla Kovács
Dátum:2024
Megjegyzések:International student symposium "Challenges and solutions for development sustainability of the rural space" IIIerd edition Oradea, April 12, 2024
Baobab fruit is known for its nutritional value and serves as a vital source of these essential macro elements. This study investigates the concentrations of macro elements, including calcium (Ca), potassium (K), magnesium (Mg), and sodium (Na), in baobab fruit pulp collected from two different African countries. The first sample (SUD) was collected from Sudan, and the other two samples were obtained from Senegal (SEN1), and Senegal (SEN2). Experimental analysis was performed using ICP-OES at the Food Science Institute laboratory, located at the University of Debrecen in Hungary. One-way analysis of variance (ANOVA) was used to ascertain the influence of study areas on elemental content at a 5% significance level. Magnesium was highest in SEN1 (198 mg/100 g). Sodium, Calcium, and Potassium demonstrated variations across the different areas, and the highest mean concentration for all was observed in SUD (6.38 mg/100 g), (329 mg/100 g) and (1907 mg/100 g) respectively. The findings shed light on the elemental composition of baobab fruit pulp across Africa, providing valuable insights for nutritional research, as well as for the sustainable utilization of this highly significant fruit resource in terms of human diet and health.
Tárgyszavak:Agrártudományok Élelmiszertudományok nem besorolt
egyéb
További szerzők:Mozzon, Massimo Shaikh, Ayaz Mukarram (1991-) (PhD candidate) Elshafia, Ali Hamid Mohammed (1987-) agrármérnök Kovács Béla (1963-) (okleveles vegyész, angol szakfordító)
Pályázati támogatás:TKP2021-NKTA-32
Egyéb
Internet cím:Intézményi repozitóriumban (DEA) tárolt változat
Borító:

2.

001-es BibID:BIBFORM119642
Első szerző:Ahmed, Abdelhakam Esmaeil Mohamed (Food Engineer)
Cím:Microelement concentrations in baobab leaves from Sudan: Implications for human nutrition / Ahmed, E.M. A., Mozzon, M., Shaikh, M. A., Elshafia, A. H. M., Kovács, B
Dátum:2024
Tárgyszavak:Agrártudományok Élelmiszertudományok előadáskivonat
könyvrészlet
Megjelenés:15th Egerton University Biennial International Conference : Programme and book of abstracts / M.K. Charimbu. - p. 90
További szerzők:Mozzon, Massimo Shaikh, Ayaz Mukarram (1991-) (PhD candidate) Elshafia, Ali Hamid Mohammed (1987-) agrármérnök Kovács Béla (1963-) (okleveles vegyész, angol szakfordító)
Internet cím:Intézményi repozitóriumban (DEA) tárolt változat
Borító:

3.

001-es BibID:BIBFORM118740
Első szerző:Ahmed, Abdelhakam Esmaeil Mohamed (Food Engineer)
Cím:Exploring the potential of baobab processed products: a review / Abdelhakam Esmaeil Mohamed Ahmed, Massimo Mozzon, Ayaz Mukarram Shaikh, Elshafia Ali Hamid Mohammed, Béla Kovács
Dátum:2024
ISBN:978-615-6457-43-1
Tárgyszavak:Agrártudományok Élelmiszertudományok előadáskivonat
könyvrészlet
Megjelenés:II. Magyar Agrártudományi Doktoranduszok Szimpóziuma : Absztraktkötet / szerk. Hajdú Péter. - p. 62. -
További szerzők:Mozzon, Massimo Shaikh, Ayaz Mukarram (1991-) (PhD candidate) Elshafia, Ali Hamid Mohammed (1987-) agrármérnök Kovács Béla (1963-) (okleveles vegyész, angol szakfordító)
Internet cím:Intézményi repozitóriumban (DEA) tárolt változat
Borító:

4.

001-es BibID:BIBFORM117416
Első szerző:Ahmed, Abdelhakam Esmaeil Mohamed (Food Engineer)
Cím:Dynamics of magnesium concentration in baobab leaves: Site-specific variation in Sudan / Abdelhakam Esmaeil Mohamed Ahmed, Massimo Mozzon, Ayaz Mukarram Shaikh, Elshafia ALI Hamid Mohammed, Béla Kovács
Dátum:2023
ISBN:978-80-552-2660-6
Tárgyszavak:Agrártudományok Élelmiszertudományok előadáskivonat
könyvrészlet
Megjelenés:Scientific Conference of PhD Students of FAFR, FBFS and FHLE SUA in Nitra with international participation - Proceedings of abstracts on occasion of the Science and Technology Week in the Slovak Republic / ed. Monika Tóthová, Judita Lidiková, Kristína Candráková, Dominik Holly. - p. 64. -
További szerzők:Mozzon, Massimo Shaikh, Ayaz Mukarram (1991-) (PhD candidate) Elshafia, Ali Hamid Mohammed (1987-) agrármérnök Kovács Béla (1963-) (okleveles vegyész, angol szakfordító)
Pályázati támogatás:TKP2021-NKTA-32
Egyéb
Internet cím:a szerző által megadott URL
Intézményi repozitóriumban (DEA) tárolt változat
Borító:

5.

001-es BibID:BIBFORM120620
Első szerző:Elshafia, Ali Hamid Mohammed agrármérnök
Cím:Impact of Pediococcus acidilactici, Saccharomyces cerevisiae and yang on growth, morphometric parameters and intestinal parameters of the common carp (Cyprinus carpio L.) / Elshafia Ali Hamid Mohammed; Milán Fehér; Péter Bársony; Brigitta Csernus; Christopher Teye-Gaga; Abdelhakam Esmaeil Mohamed Ahmed; Károly Pál
Dátum:2024
ISBN:978-963-306-980-6
Tárgyszavak:Agrártudományok Állattenyésztési tudományok előadáskivonat
könyvrészlet
Megjelenés:21st Wellmann International Scientific Conference : Book of Abstracts / ed. Ingrid Melinda Gyalai; Szilárd Czóbel. - p. 91. -
További szerzők:Fehér Milán (1985-) (agrármérnök) Bársony Péter (1975-) (agrármérnök) Csernus Brigitta (1991-) (élelmiszerbiztonsági és -minőségi mérnök) Teye-Gaga, Christopher Ahmed, Abdelhakam Esmaeil Mohamed (1984-) (Food Engineer) Pál Károly (1978-) (mikrobiológus)
Internet cím:Szerző által megadott URL
Intézményi repozitóriumban (DEA) tárolt változat
Borító:

6.

001-es BibID:BIBFORM117975
Első szerző:Elshafia, Ali Hamid Mohammed agrármérnök
Cím:Occurrence, Spread, and Management Possibilities of Citrus Bacterial Canker (Xanthomonas citri subsp. citri) in Sudan / Elshafia Ali Hamid Mohammed, Abdelhakam Esmaeil Mohamed Ahmed, Azza Siddig Hussien Abbo, Magdoline Mustafa Ahmed Osman, Siddig Mohamed Elhassan
Dátum:2024
Megjegyzések:Bacterial citrus canker disease (BCCD), caused by Xanthomonas citri subsp. citri (Xcc) is considered one of the most damaging factors to the citrus industry worldwide. Recently, based on the host range and pathogen interactions, five different pathovars of the BCCD have been extensively investigated, in which pathotype A (the Asiatic form of X. citri subsp. citri) being the most devastative and widespread among almost all citrus varieties and their relative. The disease causative agent (Xcc) induces varying symptoms depending on the citrus species, plant part, age, geographical area, and climate conditions. The symptoms ranging from small and raised yellowish to necrotic lesions containing corky tissues surrounded by watery and clear yellow rings on leaves, stems, and fruits. In a high level of BCCD, severe symptoms may occur such as die-back, defoliation, severe fruit dropping, and blemished, which remarkably reduce fruit production and quality. Based on all published articles about BCCD in Sudan from the first detection in 2003 to date, the current study aimed to highlight the starting point of BCCD in a specific region in eastern Sudan, the path of spread to cover almost all citrus-producing areas in Sudan, Symptomatology, Xcc identity, ecology, and assessing the efficacy of various chemical compounds and plant extracts against Xcc through both in vivo and in vitro examinations to establish an effective strategy to manage this disease
Tárgyszavak:Agrártudományok Állattenyésztési tudományok előadáskivonat
könyvrészlet
Megjelenés:The 3rd International Electronic Conference on Plant Sciences: Program and Abstract Book / Jayanta Kumar Patra, Mauro Commisso, Antonella Vitti et al. - p. 78
További szerzők:Ahmed, Abdelhakam Esmaeil Mohamed (1984-) (Food Engineer) Abbo, Azza Siddig Hussien Magdoline Mustafa Ahmed Osman Siddig Mohamed Elhassan
Internet cím:Szerző által megadott URL
Intézményi repozitóriumban (DEA) tárolt változat
Borító:

7.

001-es BibID:BIBFORM117426
Első szerző:Elshafia, Ali Hamid Mohammed agrármérnök
Cím:Effect of selected feed additives on growth performance and the intestinal microbiota of the Common carp (Cyprinus carpio) / Elshafia Ali Hamid Mohammed, Milán Fehér, Péter Bársony, Abdelhakam Esmaeil Mohamed Ahmed, Ayaz Mukarram Shaikh, Károly Pál
Dátum:2023
Megjegyzések:The research aimed to examine the impact of various feed additives on the growth performance and intestinal microbiota of the common carp (Cyprinus carpio). Three different feed additives including Bactocell (live lactic acid bacterium Pediococcus acidilactici CNCM I-4622 MA 18/5M), Levucell (probiotic derived from the fungus Saccharomyces cerevisiae boulardii CNCM I-1079) and YANG prebiotic (Saccharomyces cerevisiae AQP1260, S. cerevisiae AQP 12988 and Cyberlindnera jandinii AQP 12549) were tested at the concentration of 1% (10 g/1 kg of basic diets) in addition to the control (basic feed only). Fish with average body weight (g) of 932?163 were fed with supplemented diet for 45 days in a recirculation system (RAS). The RAS contains 12 units (size=1000 liter each unit, 8 fish per unit). Water temperature, pH, total dissolved solids, dissolved oxygen, NO-2 , NO-3 , and NH+4 concentrations were maintained within optimal levels. After the end of the feeding experiment, fish feces samples were collected and the bacterial community structure found in the intestines of common carp was analyzed through a metagenomic approach using 16S rDNA sequencing. The results indicated that there was no significant effect (P<0.05) of the tested feed additives (Bactocell, Levucell and YANG) on growth performance (final body weight), feed conversion ratio (FCR) and specific growth rate (SGR). The results of the metagenomic data of carp fed with a diet supplemented with YANG showed 11 different groups of bacterial phyla detected with the top three phyla, namely Fusobacteria (55%), Firmicutes (36%), and Proteobacteria (6%). In contrast, fecal samples from carp fed with 1% Bactocell recorded 10 phyla. The top three phyla were Proteobacteria (70%), Fusobacteria (21%), and Firmicutes (5%). A sample of carp fed with Levucell recorded 9 phyla, the top three phyla were Fusobacteria (50%), Proteobacteria (35%), and Firmicutes (14%). Finally, samples from carp fed with the basal diet (the control) recorded 14 phyla. The top three phyla recorded were Fusobacteriota (68%), Proteobacteria (27%), and Bacteroidota (3%). The study found that the tested feed additives did not significantly affect the growth performance of common carp. However, they did lead to variations in the composition of the intestinal microbiota of the common carp.
ISBN:978-80-552-2660-6
Tárgyszavak:Agrártudományok Állattenyésztési tudományok előadáskivonat
könyvrészlet
Bactocell
Levucell
YANG
Common carp
16S rRNA gene.
Megjelenés:Scientific Conference of PhD Students of FAFR, FBFS and FHLE SUA in Nitra with international participation - Proceedings of abstracts on occasion of the Science and Technology Week in the Slovak Republic / ed. Monika Tóthová, Judita Lidiková, Kristína Candráková, Dominik Holly. - p. 19. -
További szerzők:Fehér Milán (1985-) (agrármérnök) Bársony Péter (1975-) (agrármérnök) Ahmed, Abdelhakam Esmaeil Mohamed (1984-) (Food Engineer) Shaikh, Ayaz Mukarram (1991-) (PhD candidate) Pál Károly (1978-) (mikrobiológus)
Internet cím:Szerző által megadott URL
Intézményi repozitóriumban (DEA) tárolt változat
Borító:

8.

001-es BibID:BIBFORM117428
Első szerző:Shaikh, Ayaz Mukarram (PhD candidate)
Cím:The impact of AI on food science research: A critical review / Ayaz Mukarram Shaikh, Abdelhakam Esmaeil Mohamed Ahmed, Elshafia Ali Hamid Mohammed, József Prokisch, Béla Kovacs
Dátum:2023
ISBN:978-80-552-2660-6
Tárgyszavak:Agrártudományok Állattenyésztési tudományok előadáskivonat
könyvrészlet
Megjelenés:Scientific Conference of PhD Students of FAFR, FBFS and FHLE SUA in Nitra with international participation - Proceedings of abstracts on occasion of the Science and Technology Week in the Slovak Republic / ed. Monika Tóthová, Judita Lidiková, Kristína Candráková, Dominik Holly. - p. 69. -
További szerzők:Ahmed, Abdelhakam Esmaeil Mohamed (1984-) (Food Engineer) Elshafia, Ali Hamid Mohammed (1987-) agrármérnök Prokisch József (1966-) (vegyész) Kovács Béla (1963-) (okleveles vegyész, angol szakfordító)
Pályázati támogatás:TKP2021-NKTA-32
Egyéb
Internet cím:Szerző által megadott URL
DOI
Intézményi repozitóriumban (DEA) tárolt változat
Borító:
Rekordok letöltése1