CCL

Összesen 2 találat.
#/oldal:
Részletezés:
Rendezés:

1.

001-es BibID:BIBFORM102554
Első szerző:Thurzó Sándor (agrár)
Cím:Cseresznyefajták gyümölcsminősége szuperintenzív ültetvényben / Thurzó Sándor, Szabó Zoltán, Holb Imre, Nagy János, Farkas Ervin, Drén Gábor, Racskó József, Dani Mária, Nagy Péter Tamás, Kincses Sándorné, Veres Zsuzsanna, Nyéki József
Dátum:2005
ISSN:1587-1282
Tárgyszavak:Agrártudományok Növénytermesztési és kertészeti tudományok magyar nyelvű folyóiratközlemény hazai lapban
folyóiratcikk
Megjelenés:Agrártudományi közlemények = Acta agraria Debreceniensis. - : 17 (2005), p. 75-81. -
További szerzők:Szabó Zoltán Holb Imre (1973-) (agrármérnök) Nagy János (1951-) (agrármérnök, mérnök-tanár) Farkas Ervin Drén Gábor (1981-) (agrármérnök) Racskó József (1979-) (agrármérnök) Dani Mária Nagy Péter Tamás (1970-) (vegyész) Kincses Sára Veres Zsuzsanna (1978-) (élelmiszermérnök) Nyéki József (1944-2022) (kertészmérnök)
Internet cím:Szerző által megadott URL
DOI
Intézményi repozitóriumban (DEA) tárolt változat
Borító:

2.

001-es BibID:BIBFORM115792
Első szerző:Veres Zsuzsanna (élelmiszermérnök)
Cím:A meggy (Prunus cerasus) bioaktív anyagai (különös tekintettel az antioxidáns aktivitásra és antioxidáns sűrűségre) / Veres Zsuzsanna, Gálné Remenyik Judit, Nyéki József, Szabó Zoltán, Popovics László, Holb Imre, Fári Miklós Gábor
Dátum:2005
ISSN:1587-1282
Megjegyzések:Közismert tény, hogy gyümölcsök és zöldségek fogyasztása csökkenti egyes krónikus betegségek előfordulását, így a szív- és érrendszeri problémák és a rák kockázatát. Ezen tulajdonságuk a bennük található ún. "phytochemical" vegyületeknek tulajdoníthatók, melyek között szerepelnek a növények másodlagos anyagcseretermékeiként ismert fenolok, flavonoidok, karotinoidok stb. Az utóbbi években amerikaikutatók megállapították, hogy a meggy is tartalmaz számos olyan bioaktív komponenset, mely szerepet játszik az emberi egészség megőrzésében.Munkánk során vizsgáltuk a meggyek összes antioxidáns kapacitását, s meghatároztuk azok "antioxidáns sűrűségét" is. Ez utóbbi mutatószám egy olyan szintetikus úton képzett biológiai értékmérő, mely az általunk vizsgált élelmiszer (például gyümölcs, zöldség) antioxidáns kapacitását 1 kalóriára vonatkoztatja. Megmutatja, hogy egy egységnyi kalória bevitel mennyi antioxidáns "felvétellel"egyenértékű. Az Orsós Ottó laboratóriumunkban vizsgált meggyfajták között szerepelt az "Újfehértói fürtös", a "Debreceni bőtermő", a "Kántorjánosi" és az "Érdi bőtermő" fajta, valamint 12 szelektált "Bosnyák" meggy klón.
Tárgyszavak:Agrártudományok Növénytermesztési és kertészeti tudományok magyar nyelvű folyóiratközlemény hazai lapban
folyóiratcikk
meggy fajta
bioaktív anyagok
antioxidáns sűrűség
Megjelenés:Agrártudományi közlemények = Acta agraria Debreceniensis. - : 17 (2005), p. 83-87. -
További szerzők:Gálné Remenyik Judit (1965-) (kémia tanár, okleveles vegyész) Nyéki József (1944-2022) (kertészmérnök) Szabó Zoltán Popovics László Holb Imre (1973-) (agrármérnök) Fári Miklós (1953-) (kertészmérnök)
Internet cím:Szerző által megadott URL
DOI
Intézményi repozitóriumban (DEA) tárolt változat
Borító:
Rekordok letöltése1