Magyar
Toggle navigation
Tudóstér
Magyar
Tudóstér
Keresés
Egyszerű keresés
Összetett keresés
CCL keresés
Egyszerű keresés
Összetett keresés
CCL keresés
Böngészés
Saját polc tartalma
(
0
)
Korábbi keresések
Összesen 1 találat.
#/oldal:
12
36
60
120
Rövid
Hosszú
MARC
Részletezés:
Rendezés:
Szerző növekvő
Szerző csökkenő
Cím növekvő
Cím csökkenő
Dátum növekvő
Dátum csökkenő
1.
001-es BibID:
BIBFORM002766
Első szerző:
Székely Andrea
Cím:
Nutrition and immune system : certain fatty acids differently modify membrane composition and consequently kinetics of KV1.3 channels of human peripheral lymphocytes/ Szekely A., Kitajka K., Panyi G., Marian T., Gaspar R., Krasznai Z.
Dátum:
2007
Megjegyzések:
Potassium (K(+)) channels of human peripheral lymphocytes play a considerable role in the signalling processes required for immune responses. Modification of the fatty acid composition of the membrane influences the functions of various membrane enzymes and ion channels. We set out to establish how the incorporation of fatty acids with different carbon chain lengths and degrees of unsaturation into the cell membrane influences the function of K(V)1.3 channels of lymphocytes, thereby potentially modifying the immune responses of the cells. The incorporation of the fatty acids into the cell membrane was monitored by gas chromatography. Whole-cell patch-clamp experiments demonstrated that the polyunsaturated linoleic acid, arachidonic acid and docosahexaenoic acid all decreased the activation and inactivation time constants of the K(V)1.3 channels, but did not affect the voltage-dependence of steady-state activation and steady-state inactivation of the channels. Treatment with the saturated palmitic acid, stearic acid and the monounsaturated oleic acid did not result in significant changes in the biophysical parameters of K(V)1.3 gating studied. We conclude that the incorporation of fatty acids unsaturated to different degrees into the cell membrane of lymphocytes influenced the rate of gating transitions but not the equilibrium distribution of the channels between different states. This effect depended on the degree of unsaturation and the chain length of the fatty acids: no effects of saturated and monounsaturated fatty acids (16:0, 18:0 and 18:1) were observed whereas treatment with polyunsaturated fatty acids (18:2, 20:4 and 22:6) resulted in significant changes in the channel kinetics
Tárgyszavak:
Természettudományok
Biológiai tudományok
idegen nyelvű folyóiratközlemény külföldi lapban
Biophysics
Cell Membrane
Cells
chemistry
Chromatography
Dietary Fats
Enzymes
Fatty Acids
Human
Humans
Hungary
Immune System
immunology
Ion Channels
Kinetics
Kv1.3 Potassium Channel
Lymphocyte Subsets
Lymphocytes
metabolism
pharmacology
physiology
Potassium
Research
Support
Megjelenés:
Immunobiology. - 212 : 3 (2007), p. 213-227. -
További szerzők:
Kitajka Klára
Panyi György (1966-) (biofizikus)
Márián Teréz (1950-) (radiobiológus)
Gáspár Rezső (1944-) (biofizikus)
Krasznai Zoltán (1950-) (biofizikus)
Internet cím:
DOI
elektronikus változat
Borító:
Saját polcon:
Rekordok letöltése
1
Corvina könyvtári katalógus v8.2.27
© 2023
Monguz kft.
Minden jog fenntartva.