Összesen 1 találat.
#/oldal:
Részletezés:
Rendezés:

1.

001-es BibID:BIBFORM006783
Első szerző:Papp Mária (belgyógyász, gasztroenterológus)
Cím:Haptoglobin polymorphism : a novel genetic risk factor for celiac disease development and its clinical manifestations / Papp, M., Foldi, I., Nemes, E., Udvardy, M., Harsfalvi, J., Altorjay, I., Mate, I., Dinya, T., Varvolgyi, C., Barta, Z., Veres, G., Lakatos, P. L., Tumpek, J., Toth, L., Szathmari, E., Kapitany, A., Gyetvai, A., Korponay-Szabo, I. R.
Dátum:2008
ISSN:0009-9147
Megjegyzések:Haptoglobin (Hp) alpha-chain alleles 1 and 2 account for 3 phenotypes that may influence the course of inflammatory diseases via biologically important differences in their antioxidant, scavenging, and immunomodulatory properties. Hp1-1 genotype results in the production of small dimeric, Hp2-1 linear, and Hp2-2 cyclic polymeric haptoglobin molecules. We investigated the haptoglobin polymorphism in patients with celiac disease and its possible association to the presenting symptoms. METHODS: We studied 712 unrelated, biopsy-proven Hungarian celiac patients (357 children, 355 adults; severe malabsorption 32.9%, minor gastrointestinal symptoms 22.8%, iron deficiency anemia 9.4%, dermatitis herpetiformis 15.6%, silent disease 7.2%, other 12.1%) and 384 healthy subjects. We determined haptoglobin phenotypes by gel electrophoresis and assigned corresponding genotypes. RESULTS: Hp2-1 was associated with a significant risk for celiac disease (P = 0.0006, odds ratio [OR] 1.54, 95% CI 1.20-1.98; prevalence 56.9% in patients vs 46.1% in controls). It was also overrepresented among patients with mild symptoms (69.2%) or silent disease (72.5%). Hp2-2 was less frequent in patients than in controls (P = 0.0023), but patients having this phenotype were at an increased risk for severe malabsorption (OR 2.21, 95% CI 1.60-3.07) and accounted for 45.3% of all malabsorption cases. Celiac and dermatitis herpetiformis patients showed similar haptoglobin phenotype distributions. CONCLUSIONS: The haptoglobin polymorphism is associated with susceptibility to celiac disease and its clinical presentations. The predominant genotype in the celiac population was Hp2-1, but Hp2-2 predisposed to a more severe clinical course. The phenotype-dependent effect of haptoglobin may result from the molecule's structural and functional properties.
Tárgyszavak:Orvostudományok Elméleti orvostudományok idegen nyelvű folyóiratközlemény külföldi lapban
egyetemen (Magyarországon) készült közlemény
Megjelenés:Clinical Chemistry. - 54 : 4 (2008), p. 697-704. -
További szerzők:Földi Ildikó (1981-) (orvos) Nemes Éva (1957-) (csecsemő- és gyermekgyógyász, gasztroenterológus) Udvardy Miklós (1947-) (belgyógyász, haematológus) Hársfalvi Jolán (1949-) (klinikai biokémikus) Altorjay István (1954-) (belgyógyász, gasztroenterológus, onkológus) Máté István Dinya Tamás (1974-) (sebész szakorvos, onkológus szakorvos) Várvölgyi Csaba (1958-) (belgyógyász, gasztroenterológus) Barta Zsolt (1964-) (belgyógyász, gasztroenterológus) Veres Gábor (1969-2020) (csecsemő- és gyermekgyógyász, gasztroenterológus) Lakatos Péter (Semmelweis Egyetem) Tumpek Judit (1944-) (orvosi laboratóriumi szakorvos) Tóth László (1971-) (patológus) Szathmári Erzsébet Kapitány Anikó (1979-) (molekuláris biológus) Gyetvai Ágnes Korponay-Szabó Ilma (1959-) (gyermekgyógyász)
Internet cím:elektronikus változat
DOI
elektronikus változat
Borító:
Rekordok letöltése1