Összesen 1 találat.
#/oldal:
Részletezés:
Rendezés:

1.

001-es BibID:BIBFORM016155
Első szerző:Boros Norbert (agrármérnök)
Cím:A fajta és a műtrágyázás hatása a búzalisztek extenzográfos paramétereire / Boros Norbert, Borbélyné Varga Mária, Győri Zoltán
Dátum:2010
Megjegyzések:Jelen tanulmányunkban a műtrágyázás hatását vizsgáltuk a búzalisztből készült tészták extenzográfos jellemzőire. Az őszi búza sütőipari minősége elsősorban a fajta, tehát a genotípus által meghatározott, azonban a műtrágyázás jelentős mértékben képes befolyásolni azt. Négy őszi búza fajta esetében vizsgáltuk a műtrágyázás extenzográfos mutatókra gyakorolt hatását. A fajták lisztjének fehérjetartalma eltérő volt (11,8, 13,0, 14,3 és 13,07%). Vizsgálatunk során megállapítottuk, hogy a tészták reológiai tulajdonságait az alkalmazott műtrágyaadag jelentős mértékben befolyásolja, azonban a különböző fajták eltérő módon reagálnak a műtrágyaadagok növelésére. Pearson korrelációval vizsgáltuk a liszt fehérjetartalma és az extenzográfos jellemzők közötti kapcsolat szorosságát, mely eredményeként megállapítottuk, hogya liszt fehérjetartalma és az extenzográfos paraméterek között szoros kapcsolat található.
Tárgyszavak:Agrártudományok Élelmiszertudományok magyar nyelvű folyóiratközlemény hazai lapban
extenzográf
reológiai tulajdonságok
fehérjetartalom
műtrágyázás
Megjelenés:Agrártudományi közlemények = Acta agraria Debreceniensis. - 41 (2010), p. 19-24. -
További szerzők:Borbélyné Varga Mária (1952-) (vegyész) Győri Zoltán (1948-) (vegyész)
Internet cím:Intézményi repozitóriumban (DEA) tárolt változat
Borító:
Rekordok letöltése1