Magyar
Toggle navigation
Tudóstér
Magyar
Tudóstér
Keresés
Egyszerű keresés
Összetett keresés
CCL keresés
Egyszerű keresés
Összetett keresés
CCL keresés
Böngészés
Saját polc tartalma
(
0
)
Korábbi keresések
Összesen 1 találat.
#/oldal:
12
36
60
120
Rövid
Hosszú
MARC
Részletezés:
Rendezés:
Szerző növekvő
Szerző csökkenő
Cím növekvő
Cím csökkenő
Dátum növekvő
Dátum csökkenő
1.
001-es BibID:
BIBFORM019259
Első szerző:
Jószai István (vegyész)
Cím:
Hydrogenation of aqueous mixtures of calcium carbonate and carbon dioxide using a water-soluble rhodium(I)-tertiary phosphine complex catalyst / Jószai István, Joó Ferenc
Dátum:
2004
ISSN:
1381-1169
Megjegyzések:
Aqueous suspensions of calcium carbonate were hydrogenated to yield calcium formate under a gas phase containing both H-2 and CO2. A rhodium(I)-complex of monosulforated tripherylphosphine (mtppms), RhCl(mtppms)(3) was used as catalyst. Reaction temperatures were in the range of 20-70degreesC, total pressure 10-100 bar with an optimum p(CO2):p(H-2) ratio of 1:4. Due to the mobile bicarbonate-formate equilibrium. the highest available formate concentration is decreased with increasing temperature but increased with increasing pressure. Interestingly. at 50degreesC and 100 bar total pressure the yield of formate was 143% (based on CaCO3) which implies the formation of free formic acid in the reaction of CO2 from the gas phase. The dependence of the hydrogenation rate on the catalyst and ligand concentrations, as well as that of the decomposition of formate as a function of temperature were also studied. (C) 2004 Elsevier B.V. All rights reserved.
Tárgyszavak:
Természettudományok
Kémiai tudományok
idegen nyelvű folyóiratközlemény külföldi lapban
Megjelenés:
Journal Of Molecular Catalysis A-Chemical. - 224 : 1-2 (2004), p. 87-91. -
További szerzők:
Joó Ferenc (1949-) (vegyész)
Internet cím:
Szerző által megadott URL
DOI
Intézményi repozitóriumban (DEA) tárolt változat
Borító:
Saját polcon:
Rekordok letöltése
1
Corvina könyvtári katalógus v8.2.27
© 2023
Monguz kft.
Minden jog fenntartva.