Magyar
Toggle navigation
Tudóstér
Magyar
Tudóstér
Keresés
Egyszerű keresés
Összetett keresés
CCL keresés
Egyszerű keresés
Összetett keresés
CCL keresés
Böngészés
Saját polc tartalma
(
0
)
Korábbi keresések
Összesen 1 találat.
#/oldal:
12
36
60
120
Rövid
Hosszú
MARC
Részletezés:
Rendezés:
Szerző növekvő
Szerző csökkenő
Cím növekvő
Cím csökkenő
Dátum növekvő
Dátum csökkenő
1.
001-es BibID:
BIBFORM041167
035-os BibID:
PMID:12074987
Első szerző:
Cui, Jianhua
Cím:
Cardioprotective abilities of white wine / Jianhua Cui, Arpad Tosaki, Gerald A. Cordis, Alberto A. E. Bertelli, Aldo Bertelli, Nilanjana Maulik, Dipak K. Das
Dátum:
2002
ISSN:
0077-8923
Megjegyzések:
To study if white wines, like red wine, can also protect the heart from ischemia reperfusion injury, ethanol-free extracts of three different white wines (WW1, WW2 and WW3) (100 mg/100 g body weight) were given orally to Sprague Dawley rats (200 g body weight) for three weeks. Control rats were given water only for the same period of time. After three weeks, rats were anesthetized and sacrificed, and the hearts excised for the preparation of isolated working rat heart. All hearts were subjected to 30 min global ischemia followed by two hours of reperfusion. The results demonstrated that among the three different white wines, only WW2 showed cardioprotection as evidenced by improved post-ischemic ventricular recovery compared to control. The amount of malonaldehyde production in white wine-fed rat hearts were lower compared to that found in control hearts indicating reduced formation of the reactive oxygen species. In vitro studies using chemiluminescence technique revealed that these white wines scavenged both superoxide anions and hydroxyl radicals. The results of our study demonstrated that only WW2 white wine provided cardioprotection as evidenced by the improved the post-ischemic contractile recovery and reduced myocardial infarct size. The cardioprotective effect of this white wine may be attributed, at least in part, from its ability to function as an in vivo antioxidant.
Tárgyszavak:
Orvostudományok
Gyógyszerészeti tudományok
idegen nyelvű folyóiratközlemény külföldi lapban
külföldön készült közlemény
Megjelenés:
Annals of The New York Academy of Sciences 957 (2002), p. 308-316. -
További szerzők:
Tósaki Árpád (1958-) (kísérletes farmakológus, gyógyszerész)
Cordis, Gerald A.
Bertelli, Alberto A. A.
Bertelli, Aldo
Maulik, Nilanjana
Das, Dipak Kumar
Internet cím:
Intézményi repozitóriumban (DEA) tárolt változat
DOI
Borító:
Saját polcon:
Rekordok letöltése
1
Corvina könyvtári katalógus v8.2.27
© 2023
Monguz kft.
Minden jog fenntartva.