Magyar
Toggle navigation
Tudóstér
Magyar
Tudóstér
Keresés
Egyszerű keresés
Összetett keresés
CCL keresés
Egyszerű keresés
Összetett keresés
CCL keresés
Böngészés
Saját polc tartalma
(
0
)
Korábbi keresések
Összesen 1 találat.
#/oldal:
12
36
60
120
Rövid
Hosszú
MARC
Részletezés:
Rendezés:
Szerző növekvő
Szerző csökkenő
Cím növekvő
Cím csökkenő
Dátum növekvő
Dátum csökkenő
1.
001-es BibID:
BIBFORM044249
Első szerző:
Szajewska, H.
Cím:
Systematic review : early infant feeding and the prevention of coeliac disease / Szajewska, H., Chmielewska, A., Piescik-Lech, M., Ivarsson, A., Kolacek, S., Koletzko, S., Mearin, M. L., Shamir, R., Auricchio, R., Troncone, R., the PREVENTCD Study Group
Dátum:
2012
ISSN:
0269-2813
Megjegyzések:
BACKGROUND: PREVENTCD, Prevent Coeliac Disease, is an international project investigating the hypothesis of possible induction of tolerance to gluten in genetically predisposed children through introducing small quantities of gluten during the period of breastfeeding. AIM: To summarise current knowledge on the possible relationship between early feeding practices and the risk of coeliac disease (CD). METHODS: The Cochrane Library, MEDLINE, and EMBASE databases were searched in May 2011, and the search was updated in January 2012, and again in July 2012. RESULTS: Breastfeeding (BF) and CD: some studies show a protective effect of BF, while others show no effect. No studies have shown a long-term preventive effect. BF at the time of gluten introduction and CD: Results from a meta-analysis of five observational case-control studies suggest that BF at gluten introduction is associated with a lower risk of CD compared with formula feeding. It is unclear whether BF provides a permanent protection or only delays the onset of CD. Timing of gluten introduction: The data suggest that both early (?4 months) and late (?7 months) introduction of gluten may increase the risk of CD. Amount of gluten at weaning (and later) and CD: One incident case-referent study documented that the introduction of gluten in large amounts compared with small or medium amounts increased the risk of CD. CONCLUSIONS: In the absence of clear evidence, in order to decrease the risk of later coeliac disease, it is reasonable to avoid both early (<4 months) and late (?7 months) introduction of gluten, and to introduce gluten while the infant is still being breastfed. Future studies may clarify the remaining uncertainties.
Tárgyszavak:
Orvostudományok
Klinikai orvostudományok
idegen nyelvű folyóiratközlemény külföldi lapban
Megjelenés:
Alimentary Pharmacology & Therapeutics. - 36 : 7 (2012), p. 607-618. -
További szerzők:
Chmielewska, A.
Piescik-Lech, M.
Ivarsson, Anneli
Kolaček, Sanja
Koletzko, Sibylle
Mearin, Maria Luisa
Shamir, R.
Auricchio, Renata
Troncone, Riccardo
Korponay-Szabó Ilma (1959-) (gyermekgyógyász)
the PREVENTCD Study Group
Internet cím:
Szerző által megadott URL
DOI
Intézményi repozitóriumban (DEA) tárolt változat
Borító:
Saját polcon:
Rekordok letöltése
1
Corvina könyvtári katalógus v8.2.27
© 2023
Monguz kft.
Minden jog fenntartva.