Összesen 1 találat.
#/oldal:
Részletezés:
Rendezés:

1.

001-es BibID:BIBFORM046987
Első szerző:Sulyok Erika
Cím:Saccharomyces cerevisiae szaporodáskinetikájának vizsgálata tejipari mellékterméken / Sulyok Erika, Biró Györgyi, Tamás János
Dátum:2013
ISSN:1587-1282
Megjegyzések:Évente Földünkön becslések szerint 185-190 millió tonna tejsavó képződik, és ez a mennyiség a következő években várhatóan tovább fog emelkedni. Nagy szárazanyag-tartalma miatt a tejsavó jelentős biokémiai oxigénigénnyel rendelkezik, ezért az élelmiszeripar egyik legkörnyezetszennyezőbb mellékterméke lenne, ha szennyvízként tekintenénk rá. A környezetvédelmi okon túl a savó hasznosításának szükségességét alá támasztja, hogy alkotórészei közül több is rendelkezik az emberi szervezet számára kedvező élettani hatással. A kukorica, ill. burgonya, valamint a tej feldolgozása során az élelmiszeriparban nagy mennyiségben keletkező olcsó melléktermékek, jelentős mennyiségű keményítőt és tej savót tartalmaznak, melyeket magas biológiai oxigénigényük miatt veszélyes hulladékként tartanak számon. Egy részük megsemmisítésre kerül a szennyvíztárolókban, pedig ezek a termékek kiváló táptalajok lehetnének a mikroorganizmusok szaporodásához. A hagyományos táptalajoptimalizálási módszerek táptalaj- és időigényesek és nem képesek a valós optimum meghatározására az optimalizálásban résztvevő faktorok kölcsönhatása miatt.By guess, annual volume of milk whey is 185-190 million tons and this volume probably will increase next years. Whey has significant biochemical oxygen demand due to its high organic matter content so whey as sewage is one of the most pollutant by-products in the food industry. Apart from environmental pollution, benefit of several whey constituents for human health is another reason to utilize whey. Corn and potato, as well as the processing of milk in the food industry in large quantities of by-products generated by low cost, substantial quantities of starch and lactic acid, which are due to high biological oxygen demand are considered as hazardous waste. Some of them are destroyed sewage storage tanks, and those products are excellent substrates for the growth of microorganisms could be. The traditional nutrient solution optimization methods are solution and time-consuming and are not able to determine the real optimum because of the interaction of factors involved.
Tárgyszavak:Agrártudományok Növénytermesztési és kertészeti tudományok magyar nyelvű folyóiratközlemény hazai lapban
Megjelenés:Agrártudományi közlemények = Acta agraria Debreceniensis. - 51 (2013), p. 169-172. -
További szerzők:Biró Györgyi (1986-) (molekuláris biológus) Tamás János (1959-) (környezetgazdálkodási agrármérnök)
Pályázati támogatás:TÁMOP-4.2.2/B-10/1-2010-0024
TÁMOP
Internet cím:Intézményi repozitóriumban (DEA) tárolt változat
Borító:
Rekordok letöltése1