Magyar
Toggle navigation
Tudóstér
Magyar
Tudóstér
Keresés
Egyszerű keresés
Összetett keresés
CCL keresés
Egyszerű keresés
Összetett keresés
CCL keresés
Böngészés
Saját polc tartalma
(
0
)
Korábbi keresések
Összesen 1 találat.
#/oldal:
12
36
60
120
Rövid
Hosszú
MARC
Részletezés:
Rendezés:
Szerző növekvő
Szerző csökkenő
Cím növekvő
Cím csökkenő
Dátum növekvő
Dátum csökkenő
1.
001-es BibID:
BIBFORM064290
035-os BibID:
(WoS)000378776300019 (Scopus)84963681282
Első szerző:
Lopandic, Ksenija
Cím:
Genotypic and phenotypic evolution of yeast interspecies hybrids during high-sugar fermentation / Ksenija Lopandic, Walter P. Pfliegler, Wolfgang Tiefenbrunner, Helmut Gangl, Matthias Sipiczki, Katja Sterflinger
Dátum:
2016
ISSN:
0175-7598
Megjegyzések:
The yeasts of the Saccharomyces genus exhibit a low pre-zygotic barrier and readily form interspecies hybrids. Following the hybridization event, the parental genomes undergo gross chromosomal rearrangements and genome modifications that may markedly influence the metabolic activity of descendants. In the present study, two artificially constructed hybrid yeasts (Saccharomyces cerevisiae x Saccharomyces uvarum and S. cerevisiae x Saccharomyces kudriavzevii) were used in order to evaluate the influence of high-sugar wine fermentation on the evolution of their genotypic and phenotypic properties. It was demonstrated that the extent of genomic modifications differs among the hybrids and their progeny, but that stress should not always be a generator of large genomic disturbances. The major genome changes were observed after meiosis in the F1 segregants in the form of the loss of different non-S. cerevisiae chromosomes. Under fermentation condition, each spore clone from a tetrad developed a mixed population characterized by different genotypic and phenotypic properties. The S. cerevisiae x S. uvarum spore clones revealed large modifications at the sequence level of the S. cerevisiae sub-genome, and some of the clones lost a few additional S. cerevisiae and S. uvarum chromosomes. The S. cerevisiae x S. kudriavzevii segregants were subjected to consecutive loss of the S. kudriavzevii markers and chromosomes. Both the hybrid types showed increased ethanol and glycerol production as well as better sugar consumption than their parental strains. The hybrid segregants responded differently to stress and a correlation was found between the observed genotypes and fermentation performances.
Tárgyszavak:
Természettudományok
Biológiai tudományok
idegen nyelvű folyóiratközlemény külföldi lapban
Megjelenés:
Applied Microbiology And Biotechnology. - 100 : 14 (2016), p. 6331-6343. -
További szerzők:
Pfliegler Valter Péter (1986-) (molekuláris biológus)
Tiefenbrunner, Wolfgang
Gangl, Helmut
Sipiczki Mátyás (1948-) (biológus)
Sterflinger, Katja
Internet cím:
Szerző által megadott URL
DOI
Intézményi repozitóriumban (DEA) tárolt változat
Borító:
Saját polcon:
Rekordok letöltése
1
Corvina könyvtári katalógus v8.2.27
© 2023
Monguz kft.
Minden jog fenntartva.