Összesen 1 találat.
#/oldal:
Részletezés:
Rendezés:

1.

001-es BibID:BIBFORM065675
Első szerző:Baginé Hunyadi Ágnes (okleveles agrármérnök)
Cím:Ökológiai állattartásra alkalmas pecsenyecsirkék értékes húsrészeinek színvizsgálata / Baginé Hunyadi Ágnes, Jankóné Forgács Judit
Dátum:2009
ISSN:0230-1814
Megjegyzések:A dokumentumon a szerző neve tévesen: Jankóné Orgács Judit
A szerzők kísérletében összehasonlításra került a kendermagos kopasznyakú magyar tyúk, azS 757 hibrid és az ezek keresztezésével előállított végtermékek húsminőségi paraméterei közül a hús színe. Ez a fontos tulajdonság a vásárlóra elsődleges hatással van, és összefüggésben áll több, a feldolgozást befolyásoló értékmérő tulajdonsággal.A mell- és a combizmok színét Minolta CR-300 típusú színmérő készülékkel mérték. Összehasonlították a kapott világosság (L*), pirosság (a*), sárgásság (b*) értékeket és a számított króma (C*) értéket. Megállapították, hogy a keresztezés hatására a kendermagos kopasznyakú magyar tyúk mellhúsának szín értékei szignifikánsan javultak, a keresztezésből származó utódok mutatói mindkét szülő adatait felülmúlták. A combizom színkoordinátái ugyan alatta maradtak az apai vonal értékeinek, de az F1 egyedek statisztikailag értékelhető módon magasabb pirossági (a*) és sárgássági (b*) mutatókat rendelkeztek, mint a kendermagos kopasznyakú. A keresztezésből származó jércék és kakasok hasonló értékeket mutattak.
Tárgyszavak:Agrártudományok Állattenyésztési tudományok magyar nyelvű folyóiratközlemény hazai lapban
ökológiai állattartás
hússzín
Megjelenés:Állattenyésztés és Takarmányozás. - 58 : 6 (2009), p. 565-583. -
További szerzők:Jankóné Forgács Judit
Internet cím:Intézményi repozitóriumban (DEA) tárolt változat
Borító:
Rekordok letöltése1