Összesen 1 találat.
#/oldal:
Részletezés:
Rendezés:

1.

001-es BibID:BIBFORM065692
Első szerző:Baginé Hunyadi Ágnes (okleveles agrármérnök)
Cím:Néhány szabadtartásra alkalmas tyúk genotípus főbb vágási tulajdonságának értékelése / Baginé Hunyadi Ágnes, Jankóné Forgács Judit
Dátum:2008
ISSN:1215-0665
Megjegyzések:Kutatásunkban arra kerestünk választ, hogy a ma már génmegőrzés céljából tartott kendermagos magyar tyúk tágan értelmezett vágási tulajdonságai hogyan jellemezhetők a piac által keresett genotípusokkal összehasonlítva Összehasonlításra kerültek a T44, az S757 és a T44N szabadtartásra alkalmas típusok, valamint a kendermagos magyar tyúk. Konyhakész test előállítása és a testek darabolása, mérése után a következő megállapításokat tettük: a konyhakész testtömeg nem számottevően, de 100-200 g-mal kisebb a magyar tyúknál. A mell-és a combkihozatal közel 50%-kal magasabb az apai szülőpárként keresett genotípusoknál. Feltűnő ezeknél az egyöntetű mérési eredmény is.A főtermék súlya a konyhakész súlynak 64 százalékát teszi ki a piacon uralkodó genotípusoknál, a kendermagos magyar tyúknál ez mindössze 37 százalék. Ez magyarázat a mennyiségi kérdéseket előtérbe helyező piac reagálására.
Tárgyszavak:Agrártudományok Állattenyésztési tudományok magyar nyelvű folyóiratközlemény hazai lapban
szabadtartású tyúk
vágási tulajdonságok
Megjelenés:A hús 3-4 (2008), p. 97-102. -
További szerzők:Jankóné Forgács Judit
Internet cím:Intézményi repozitóriumban (DEA) tárolt változat
Borító:
Rekordok letöltése1