Magyar
Toggle navigation
Tudóstér
Magyar
Tudóstér
Keresés
Egyszerű keresés
Összetett keresés
CCL keresés
Egyszerű keresés
Összetett keresés
CCL keresés
Böngészés
Saját polc tartalma
(
0
)
Korábbi keresések
Összesen 1 találat.
#/oldal:
12
36
60
120
Rövid
Hosszú
MARC
Részletezés:
Rendezés:
Szerző növekvő
Szerző csökkenő
Cím növekvő
Cím csökkenő
Dátum növekvő
Dátum csökkenő
1.
001-es BibID:
BIBFORM065746
Első szerző:
Gonda Sándor (gyógyszerész)
Cím:
Quantification of main bioactive metabolites from saffron (Crocus sativus) stigmas by a micellar electrokinetic chromatographic (MEKC) method / Gonda Sándor, Parizsa Péter, Surányi Gyula, Gyémánt Gyöngyi, Vasas Gábor
Dátum:
2012
ISSN:
0731-7085
Megjegyzések:
Saffron is an expensive spice, cultivated in many regions of the world. Its chief metabolites include crocins, which are responsible for the coloring ability, safranal, which is the main essential oil constituent, and picrocrocin which is the main bitter constituent of the spice. A simple micellar capillary electrochromatographic (MEKC) method capable of quantifying all three types of main constituents was established. The pH, sodium dodecyl sulphate (SDS) content and electrolyte concentration of the background electrolyte was optimized. A simple extraction protocol was developed which can extract all metabolites of different polarity from the saffron stigmas. Optimal background electrolyte composed of 20 mM disodium phosphate, 5 mM sodium tetraborate, 100 mM SDS, pH was set 9.5. Optimal extracting solvent was the background electrolyte, incubated with the sample for 60 min. The proposed method allows quantification of picrocrocin, safranal, crocetin- Di-([beta]-d-gentiobiosyl) ester and crocetin ([beta]-d-glycosyl)-([beta]-d-gentiobiosyl) ester within 17.5 min, with limit of detection values ranging from 0.006 to 0.04 mg/ml, from a single stigma.
Tárgyszavak:
Természettudományok
Kémiai tudományok
idegen nyelvű folyóiratközlemény külföldi lapban
Crocus sativus
Secondary metabolites
Quality management
Micellar electrokinetic chromatography (MEKC)
Megjelenés:
Journal Of Pharmaceutical And Biomedical Analysis 66 (2012), p. 68-74. -
További szerzők:
Parizsa Péter (gyógyszerész)
Surányi Gyula (1957-) (biológus)
Gyémánt Gyöngyi (1960-) (vegyész)
Vasas Gábor (1975-) (biológus-vegyész)
Internet cím:
Szerző által megadott URL
DOI
Intézményi repozitóriumban (DEA) tárolt változat
Borító:
Saját polcon:
Rekordok letöltése
1
Corvina könyvtári katalógus v8.2.27
© 2023
Monguz kft.
Minden jog fenntartva.