Összesen 1 találat.
#/oldal:
Részletezés:
Rendezés:

1.

001-es BibID:BIBFORM066309
Első szerző:Bódi Éva (élelmiszerbiztonsági és -minőségi mérnök)
Cím:Különböző extrakciós módszerek összehasonlítása szelénnel dúsított étkezési csírák esetén / Bódi Éva, Andrási Dávid, Fekete István, Kovács Béla
Dátum:2013
Megjegyzések:Az elmúlt évtizedben a szelén módosulatainak analitikai vizsgálata egyre inkább az élelmiszer- és táplálkozástudományi kutatások középpontjába került. Az élelmiszerek különböző szelén specieszeinek analitikai vizsgálata elsősorban azért indokolt, mert tudományos kutatások szerint, szelénhiányos táplálkozás esetén a szelén valamennyi módosulata hasznos, az éppen kielégítő szintet elérő szelénellátottságtól kezdve azonban jelentős eltérések figyelhetők meg egyes módosulatok szervezetre gyakorolt kedvező hatásai között. Különbség van a módosulatok biológiai hozzáférhetőségében, hasznosulásában, felhalmozódásában, a kutatások azonban a legfőbb eltérést a szelén rákellenes hatásával kapcsolatban mutatták ki [1].Jelen kísérletünkben szelénnel dúsított búza- és borsócsírákat állítottunk elő. Kutatómunkánk során a csírák összes szeléntartalmának meghatározásán kívül célkitűzésünk volt a csírákban jelenlévő szelénmódosulatok elválasztása is. A szelént nátrium-szelenit, illetve nátrium-szelenát formájában alkalmaztuk és a csíráztatáshoz felhasznált oldatok koncentrációja 10 mg dm-3 volt. A kontroll kezelés desztillált vizen való csíráztatást foglalt magában. A csíraminták összes szeléntartalmát azok mikrohullámú roncsolását követően induktív csatolású plazma tömegspektrométerrel (ICP-MS) határoztuk meg. A szelénmódosulatok elválasztásához szükséges mintaelőkészítés során különböző extrakciós oldószereket (0,1 M és 0,2 M HCl; illetve 10 mM ecetsav puffer (pH 5,0)) alkalmaztunk, és arra a kérdésre kerestük a választ, hogy a felhasznált extrakciós oldószerek közül melyik eredményez legnagyobb szelén kinyerési hatásfokot. A csíraminták extraktumainak szelénspeciációs vizsgálatát nagyhatékonyságú folyadékkromatográfiával (HPLC) anioncserélő oszlopon történő elválasztással végeztük el, a szelénmódosulatok detektálását pedig ICP-MS készülék segítségével oldottuk meg. Kísérleti eredményeinket kiértékelve megállapítottuk, hogy a csíráztatásnál alkalmazott szervetlen szelénformák jelentős része átalakult szerves szelénvegyületekké. A búza- és borsócsírák egyes szelén módosulatainak mennyiségében eltéréseket figyeltünk meg és a mérési eredményeink arra is rámutatnak, hogy a csírák szelén felvétele, és szelén módosulatainak a megoszlása a csíráztatásnál alkalmazott szelén formától is függ.Ezenkívül a mérésnél kapott kromatogramokból az is nyilvánvalóvá vált, hogy mintaelőkészítésnél alkalmazott extrakciós eljárások közül az ecetsav oldószerrel végzett extrakció a leghatásosabb.
ISBN:978 963 315 145 7
Tárgyszavak:Agrártudományok Élelmiszertudományok előadáskivonat
szelén
étkezési csírák
Megjelenés:XXXVI. Kémiai Előadói Napok : Program és előadás-összefoglalók / szerk. Endrődi Balázs, Laufer Noémi. - p. 249. -
További szerzők:Andrási Dávid (1984-) (vegyész) Fekete István (1986-) (élelmiszerminőség-biztosító agrármérnök) Kovács Béla (1963-) (okleveles vegyész, angol szakfordító)
Internet cím:Szerző által megadott URL
Intézményi repozitóriumban (DEA) tárolt változat
Borító:
Rekordok letöltése1