Magyar
Toggle navigation
Tudóstér
Magyar
Tudóstér
Keresés
Egyszerű keresés
Összetett keresés
CCL keresés
Egyszerű keresés
Összetett keresés
CCL keresés
Böngészés
Saját polc tartalma
(
0
)
Korábbi keresések
Összesen 1 találat.
#/oldal:
12
36
60
120
Rövid
Hosszú
MARC
Részletezés:
Rendezés:
Szerző növekvő
Szerző csökkenő
Cím növekvő
Cím csökkenő
Dátum növekvő
Dátum csökkenő
1.
001-es BibID:
BIBFORM071440
Első szerző:
Süli Ágnes (agrármérnök)
Cím:
A lenmag etetés hatása a tej zsírsavösszetételére / Süli Ágnes, Béri Béla, Csapó János, Vargáné Visi Éva
Dátum:
2013
ISSN:
1587-1282
Megjegyzések:
Az utóbbi évtizedek számos kutatása irányult az állati eredetű élelmiszerek összetételének megváltoztatására. Az egészségmegőrző táp lál kozás előtérbe kerülésével a kedvezőbb zsírsav-összetételű tej és tejtermékek előállítása kiemelt hangsúlyt kapott. Az ilyen irányú kísérle te ket az motiválta, hogy a tejzsír zsírsavösszetétele nem minden tekintetben felelt meg az egészségtudatos táplálkozási elvárásoknak. A takarmány meg felelő zsírkiegészítésével növelhető a többszörösen telítetlen zsírsavak mennyisége, valamint csökkenthető a telített zsírsavak koncentrációja. Kísérletünkben sem a hidegen sajtolt lenmag, sem az egész lenmag kiegészítés során nem csökkent a tej nyerszsír tartalma, más szerzők ál tal tapasztaltakkal ellentétben. A hidegen sajtolt lenmag kiegészítésnél az egyszeresen és a többszörösen telítetlen zsírsavak esetében a legje lentősebb változás az elaidinsav, az olajsav, a linolsav, az alfa-linolénsav, és a konjugált linolsav c9t11 koncentrációjában volt megfigyelhető. A telített zsírsavak közül a palmitinsav és a margarinsav aránya csökkent jelentős mértékben. Az egész lenmag etetésének vizsgálatakor a tej zsír telített zsírsavai közül számos zsírsav (kaprilsav, kaprinsav, laurinsav, mirisztinsav, palmitinsav) koncentrációja csökkent. Egyes telítetetlen zsír savak mennyisége pedig határozott növekedést mutatott a lenmag etetését követően, így az olajsav, az alfa-linolénsav, c9t11 konjugált linolsav, és az eikozadiénsav. A vizsgálatok célja a megváltozott fogyasztói igényeket is kielégítő élelmiszer előállítása. A humán egészségügyi szempontból kedvezőbb zsírsav összetételű tej előállítása lehetőséget adhat az állati eredetű termékek népszerűsítésére.
Tárgyszavak:
Agrártudományok
Állattenyésztési tudományok
magyar nyelvű folyóiratközlemény hazai lapban
lenmag
Megjelenés:
Agrártudományi közlemények = Acta agraria Debreceniensis 51 (2013), p. 45-50. -
További szerzők:
Béri Béla (1951-) (agrármérnök)
Csapó János (1950-) (agrármérnök)
Vargáné Visi Éva (1971-) (agrármérnök)
Internet cím:
Szerző által megadott URL
Intézményi repozitóriumban (DEA) tárolt változat
Borító:
Saját polcon:
Rekordok letöltése
1
Corvina könyvtári katalógus v8.2.27
© 2023
Monguz kft.
Minden jog fenntartva.