Magyar
Toggle navigation
Tudóstér
Magyar
Tudóstér
Keresés
Egyszerű keresés
Összetett keresés
CCL keresés
Egyszerű keresés
Összetett keresés
CCL keresés
Böngészés
Saját polc tartalma
(
0
)
Korábbi keresések
Összesen 1 találat.
#/oldal:
12
36
60
120
Rövid
Hosszú
MARC
Részletezés:
Rendezés:
Szerző növekvő
Szerző csökkenő
Cím növekvő
Cím csökkenő
Dátum növekvő
Dátum csökkenő
1.
001-es BibID:
BIBFORM073629
Első szerző:
Rátonyi Tamás (agrármérnök)
Cím:
A kukorica alapú bioetanol előállítás eredményességének vizsgálata / Rátonyi Tamás, Ragán Péter, Nagy János, Harsányi Endre
Dátum:
2018
Megjegyzések:
Az utóbbi évtizedekben látványosan megnőtt a kukorica ipari célú felhasználásának jelentősége, ami mögött egyrészt a megújuló energiaforrások felértékelődése, a keményítő alapú etanolgyártás áll. A kukorica alapú bioetanol előállítás során, a hatékony fermentáció elvégzéséhez, az alapanyag keményítő tartalmának igen részletes ismerete szükséges.A kutatási programban a Debreceni Egyetem Látóképi Kísérleti Telepén, mészlepedékes csernozjom talajon állítottunk be polifaktoriális szántóföldi kísérletet. A kutatás célja a kukorica alapú bioetanol előállítás eredményességének vizsgálata, a bioetanol előállítás céljából termesztett kukorica hibridek terméseredményinek és keményítőtartalmának értékelése a talajművelés, a műtrágyázás és az évjárat függvényében. A kukorica keményítő amilóztartalmának, a fermentációnak ellenálló rezisztens keményítő-összetételének, valamint a keményítőből fermentálható alkoholmennyiségének vizsgálata.A polifaktoriális tartamkísérletben az évjárathatás, a talajművelés, a trágyázás és a tőszám kezelések szignifikánsan befolyásolták a kukorica szemtermését, keményítőtartalmát, és a fermentált bioetanol mennyiségét. A kukorica hibridek termőképessége határozta meg döntően a keményítőhozamot, és ezzel együtt a fermentált bioetanol mennyiségét. Megállapítottuk, hogy a kukorica alapanyagok közti rezisztens keményítő különbség akár négyszeres is lehet. Igazoltuk, hogy a bioetanol célú kukoricatermesztésnél a fermentáció hatékonyságának növeléséhez a kukorica alapanyag terméshozamának, keményítőtartalmának, a keményítő amilóz összetevőjének és a fermentációra rezisztens keményítőtartalmának ismeretére van szükség.
ISBN:
978 615 00 2072 3
Tárgyszavak:
Agrártudományok
Növénytermesztési és kertészeti tudományok
könyvfejezet
bioetanol
kukorica
keményítő
amilóz
rezisztens keményítő
Megjelenés:
Hangsúlyok a térfejlesztésben / szerk. Nagy János. - p. 355-369. -
További szerzők:
Ragán Péter (1986-) (környzetgazdálkodási agrármérnök)
Nagy János (1951-) (agrármérnök, mérnök-tanár)
Harsányi Endre (1976-) (agrármérnök)
Pályázati támogatás:
EFOP-3.6.3-VEKOP-16-2017-00008
EFOP
GINOP-2.2.1-15-2016-00001
GINOP
Internet cím:
Intézményi repozitóriumban (DEA) tárolt változat
Borító:
Saját polcon:
Rekordok letöltése
1
Corvina könyvtári katalógus v8.2.27
© 2023
Monguz kft.
Minden jog fenntartva.