Magyar
Toggle navigation
Tudóstér
Magyar
Tudóstér
Keresés
Egyszerű keresés
Összetett keresés
CCL keresés
Egyszerű keresés
Összetett keresés
CCL keresés
Böngészés
Saját polc tartalma
(
0
)
Korábbi keresések
Összesen 1 találat.
#/oldal:
12
36
60
120
Rövid
Hosszú
MARC
Részletezés:
Rendezés:
Szerző növekvő
Szerző csökkenő
Cím növekvő
Cím csökkenő
Dátum növekvő
Dátum csökkenő
1.
001-es BibID:
BIBFORM075552
Első szerző:
Harcsa Imre Milán (közgazdász)
Cím:
"Csak az aljas köznép előtt kedves" italtól a Hungarikumig, avagy a pálinka becsülete / Harcsa Imre Milán
Dátum:
2017
Megjegyzések:
A szeszes lepárlás története ezeréves múltra tekint vissza. Külföldi közvetítéssel Magyarországra is eljutottak az égetett szeszek, s a XIV. században már a királyi udvarban gyógyszerként használták. A pálinka szavunk első írásos előfordulása Debrecen városából származik (1572). Ezen italok minősége és szeszfoka folyamatosan nőtt, a hazánkban termesztett gyümölcs-alapanyag minősége, a lepárló készülékek technikai fejlődése és a több évszázados szakmai tapasztalat együttes hatásának köszönhetően a hungarikum rangjára emelkedett. A pálinkafőzés szakirodalmának kialakításában úttörő szerepet játszott Mitterpacher, aki már megkülönböztette a berendezés fő részeit, ismertette az alkoholtartalom meghatározásának vizsgálati módszereit, valamint javaslatot is tett a jó minőségű végtermék előállításának érdekében az üst belső felületének cinnel történő bevonására. Hazánkban hosszú idő alatt alakult ki a bérfőzés rendszere, mely az Európai Unió területén is egyedi sajátosságnak tekinthető. Nagy szerepe volt ebben annak, hogy 1983-tól magánszemély részére is engedélyezték pálinkafőző üzemek működtetését. Nemzeti italunk felemelkedése akkor kapott lendületet, amikor pontosan definiálták a pálinka kifejezés jelentését, miszerint ezzel a megnevezéssel csak a 100% gyümölcstartalmú, adalékanyagot nem tartalmazó, Magyarországon készült, legalább 37,5% alkoholtartalmú italok illethetők. A pálinka jelenleg három helyen: kereskedelmi- vagy bérfőzdében, illetve 2010 szeptemberétől otthon is készülhet, legfeljebb 50 liter gyümölcsszesz mennyiségben. Az előállítás technológiája lehet hagyományos kisüsti, vagy modernebb oszlopos lepárló berendezés. Az otthon készült termék azonban csak a párlat megnevezést viselheti, pálinka megnevezéssel csak az üzemekben előállított, és a Hungarikum Bizottság által elismert gyümölcspárlatok rendelkezhetnek. Korábban, a szocializmus időszakában, illetve mondhatni a Pálinkatörvény megjelenéséig a pálinka egy jóval másabb, szerényebb élvezeti értékű minőségi szintet képviselt. Ennek köszönhetően a fogyasztás kultúrája is más volt, a kellemetlen élménytől gyorsan meg akartak szabadulni, ezért gyakran hűtve került a poharakba az ital, amit "egy húzásra" fogyasztottak. Összefoglalásra kerülnek a kóstolás aranyszabályai.
ISBN:
978-963-473-975-3
Tárgyszavak:
Társadalomtudományok
Gazdálkodás- és szervezéstudományok
előadáskivonat
hungarikum
pálinka
pálinkakóstolás
történeti áttekintés
Megjelenés:
Interdiszciplinaritás a Régiókutatásban VII. : Nemzetközi tudományos konferencia : Rezümé kötet / szerk. Dajnoki Krisztina, Pierog Anita, Szálkai Tamás. - p. 13-14. -
Internet cím:
Szerző által megadott URL
Intézményi repozitóriumban (DEA) tárolt változat
Borító:
Saját polcon:
Rekordok letöltése
1
Corvina könyvtári katalógus v8.2.27
© 2023
Monguz kft.
Minden jog fenntartva.