Magyar
Toggle navigation
Tudóstér
Magyar
Tudóstér
Keresés
Egyszerű keresés
Összetett keresés
CCL keresés
Egyszerű keresés
Összetett keresés
CCL keresés
Böngészés
Saját polc tartalma
(
0
)
Korábbi keresések
Összesen 1 találat.
#/oldal:
12
36
60
120
Rövid
Hosszú
MARC
Részletezés:
Rendezés:
Szerző növekvő
Szerző csökkenő
Cím növekvő
Cím csökkenő
Dátum növekvő
Dátum csökkenő
1.
001-es BibID:
BIBFORM076273
035-os BibID:
(WoS)000456491100101 (Scopus)85057718020
Első szerző:
Kállai Zoltán (biológus)
Cím:
Preservation of diversity and oenological properties of wine yeasts during long-term laboratory maintenance: A study of strains of a century-old Tokaj wine yeast collection / Kállai Zoltán, Pfliegler Walter P., Mitercsák Judit, Szendei Gergő, Sipiczki Matthias
Dátum:
2019
ISSN:
0023-6438
Megjegyzések:
The effect of long-term laboratory maintenance on the biological diversity and certain oenolological properties of wine yeasts was investigated by the analysis of 17 strains isolated from Tokaj (Hungary) wines more than a century ago and maintained since then in culture collections. The analysis of the D1/D2 domains of the large subunit ribosomal RNA genes and the ITS sequences assigned them all to S. cerevisiae but divided them into two groups. One group showed sequence identity with wine strains occurring mainly in countries of the region. The combined results of the interdelta, RAPD, microsatellite-primed PCR (MSP), mtDNA and karyotype analyses found both groups diverse and defined each strain as unique, demonstrating that the long period of maintenance under identical conditions has not resulted in convergent evolution in their genomes. High diversity was detected also in certain phenotypic traits of oenological relevance (osmotolerance, killer phenotype, production of glycerol, ethanol, H2S and volatile acids). In the microvinification experiments all strains performed better than the laboratory strain S288c and were comparable to the industrial strain used as a control or even surpassed it in certain parameters. Thus, the oenological abilities of wine yeasts can be preserved over long periods of maintenance under laboratory conditions.
Tárgyszavak:
Természettudományok
Biológiai tudományok
idegen nyelvű folyóiratközlemény külföldi lapban
folyóiratcikk
Yeast
Wine
Diversity
Fermentation
Taxonomy
Megjelenés:
Lwt-Food Science And Technology. - 101 (2019), p. 789-798. -
További szerzők:
Pfliegler Valter Péter (1986-) (molekuláris biológus)
Mitercsák Judit
Szendei Gergő
Sipiczki Mátyás (1948-) (biológus)
Pályázati támogatás:
124417
OTKA
Internet cím:
Szerző által megadott URL
DOI
Intézményi repozitóriumban (DEA) tárolt változat
Borító:
Saját polcon:
Rekordok letöltése
1
Corvina könyvtári katalógus v8.2.27
© 2023
Monguz kft.
Minden jog fenntartva.