Magyar
Toggle navigation
Tudóstér
Magyar
Tudóstér
Keresés
Egyszerű keresés
Összetett keresés
CCL keresés
Egyszerű keresés
Összetett keresés
CCL keresés
Böngészés
Saját polc tartalma
(
0
)
Korábbi keresések
Összesen 1 találat.
#/oldal:
12
36
60
120
Rövid
Hosszú
MARC
Részletezés:
Rendezés:
Szerző növekvő
Szerző csökkenő
Cím növekvő
Cím csökkenő
Dátum növekvő
Dátum csökkenő
1.
001-es BibID:
BIBFORM077836
035-os BibID:
(cikkazonosító)2204 (WoS)000447365100115 (Scopus)85052615407
Első szerző:
Gonda Sándor (gyógyszerész)
Cím:
A Simple Method for On-Gel Detection of Myrosinase Activity / Sándor Gonda, Zsolt Szűcs, Tamás Plaszkó, Zoltán Cziáky, Attila Kiss-Szikszai, Gábor Vasas, Márta M-Hamvas
Dátum:
2018
ISSN:
1420-3049
Megjegyzések:
Myrosinase is an enzyme present in many functional foods and spices, particularly in Cruciferous vegetables. It hydrolyses glucosinolates which thereafter rearrange into bioactive volatile constituents (isothiocyanates, nitriles). We aimed to develop a simple reversible method for on-gel detection of myrosinase. Reagent composition and application parameters for native PAGE and SDS-PAGE gels were optimized. The proposed method was successfully applied to detect myrosinase (or sulfatase) on-gel: the detection solution contains methyl red which gives intensive red bands where the HSO 4 ? is enzymatically released from the glucosinolates. Subsequently, myrosinase was successfully distinguished from sulfatase by incubating gel bands in a derivatization solution and examination by LC-ESI-MS: myrosinase produced allyl isothiocyanate (detected in conjugate form) while desulfo-sinigrin was released by sulfatase, as expected. After separation of 80 ?g protein of crude extracts of Cruciferous vegetables, intensive color develops within 10 min. On-gel detection was found to be linear between 0.031?0.25 U (pure Sinapis alba myrosinase, R 2 = 0.997). The method was successfully applied to detection of myrosinase isoenzymes from horseradish, Cruciferous vegetables and endophytic fungi of horseradish as well. The method was shown to be very simple, rapid and efficient. It enables detection and partial characterization of glucosinolate decomposing enzymes without protein purification.
Tárgyszavak:
Természettudományok
Biológiai tudományok
idegen nyelvű folyóiratközlemény külföldi lapban
folyóiratcikk
Megjelenés:
Molecules. - 23 : 9 (2018), p. 1-11. -
További szerzők:
Szűcs Zsolt (1990-) (gyógyszerész)
Plaszkó Tamás (1994-) (Biológus Msc)
Cziáky Zoltán
Kiss-Szikszai Attila (1975-) (vegyész, műszeres-analitikus szakvegyész)
Vasas Gábor (1975-) (biológus-vegyész)
Mikóné Hamvas Márta (1963-) (biológus)
Pályázati támogatás:
NKFIH FK 128021
Egyéb
NKFIH PD 124339
Egyéb
EFOP-3.6.1-16-2016-00022
EFOP
GINOP-2.3.2-15-2016-00008
GINOP
Internet cím:
Szerző által megadott URL
DOI
Intézményi repozitóriumban (DEA) tárolt változat
Borító:
Saját polcon:
Rekordok letöltése
1
Corvina könyvtári katalógus v8.2.27
© 2023
Monguz kft.
Minden jog fenntartva.