Magyar
Toggle navigation
Tudóstér
Magyar
Tudóstér
Keresés
Egyszerű keresés
Összetett keresés
CCL keresés
Egyszerű keresés
Összetett keresés
CCL keresés
Böngészés
Saját polc tartalma
(
0
)
Korábbi keresések
Összesen 1 találat.
#/oldal:
12
36
60
120
Rövid
Hosszú
MARC
Részletezés:
Rendezés:
Szerző növekvő
Szerző csökkenő
Cím növekvő
Cím csökkenő
Dátum növekvő
Dátum csökkenő
1.
001-es BibID:
BIBFORM078966
Első szerző:
Bódi Zoltán (agrármérnök)
Cím:
Őszi árpa fajták vas(III)-ion redukáló antioxidáns aktivitásának előzetes eredményei / Bódi Zoltán, Murányi István
Dátum:
2010
ISSN:
0546-8191
Megjegyzések:
Összefoglalás: Vizsgálatunkban FRAP (Ferric Reducing Ability of Plasma) módszerrel határoztunk meg tizenhárom kompolti nemesítésű őszi árpa fajta különböző morfológiai frakcióinak antioxidáns aktivitását. A >250?<1000 ?m frakcióban kaptuk a magasabb értékeket (515 ? 9,2 mg/kg C-vitamin egyenértékben). A <250 ?m részben átlagosan 432 ? 8,2 mg/kg C-vitamin egyenértéket kaptunk. Eredményeink alapján megállapíthatjuk, hogy nagy variabilitás mutatkozik az egyes árpafajták között az antioxidáns aktivitás tekintetében. A különböző árpafajták eredményesen használhatóak fel a funkcionális élelmiszercélú növénynemesítésre. Summary In our examination, we used FRAP (Ferric Reducing Ability of Plasma) method to determine the antioxidant activities of the morphological fractions of thirteen winter barley varieties bred in Kompolt. We obtained the highest results in the >250?<1000 ?m fraction (515 ? 9.2 vitamin C equivalent mg kg?1). We obtained 432 ? 8.2 vitamin C equivalent mg kg?1 in the <250 ?m fraction on average. Based on our results, we can state that there is a high variability among each barley variety in relation to antioxidant activity. Different barley varieties can be successfully used for crop improvement for functional food production purposes.
Tárgyszavak:
Agrártudományok
Növénytermesztési és kertészeti tudományok
magyar nyelvű folyóiratközlemény hazai lapban
őszi árpa (Hordeum vulgare L.)
FRAP
funkcionális élelmiszer
antioxidáns aktivitáswinter barley (Hordeum vulgare L.)
FRAP
functional foods
antioxidant activity
Megjelenés:
Növénytermelés. - 59 : 2 (2010), p. 25-32. -
További szerzők:
Murányi István
Internet cím:
Szerző által megadott URL
DOI
Intézményi repozitóriumban (DEA) tárolt változat
Borító:
Saját polcon:
Rekordok letöltése
1
Corvina könyvtári katalógus v8.2.27
© 2023
Monguz kft.
Minden jog fenntartva.