Összesen 1 találat.
#/oldal:
Részletezés:
Rendezés:

1.

001-es BibID:BIBFORM085700
Első szerző:Harangi Mariann (belgyógyász, endokrinológus)
Cím:Az omega-3-zsírsavak szerepe a lipidcsökkentő kezelésben / Harangi Mariann
Dátum:2020
ISSN:1788-9049
Megjegyzések:A szív- és érrendszeri betegségek a mai napig vezető haláloknak számítanak világszerte, melyek egyik legfontosabb kockázati tényezője a hiperlipidémia. A halak, a tenger gyümölcsei, a repce- és lenmagolaj és a diófélék jelentős mennyiségben tartalmaznak ún. omega-3 zsírsavakat, melyek fogyasztása szignifikánsan képes csökkenteni a szívritmus zavarok miatt kialakuló hirtelen szívhalál és a koszorúér betegség okozta halálozás kockázatát. Az eikozapentaénsav (EPA) és a dokozahexaénsav (DHA) lipidcsökkentő hatása mellett gátolja gyulladásos folyamatokat és a vérrögképződést, de kedvező hatású a magasvérnyomás és egyes gyulladásos ízületi betegségek kezelésében is. A keringési rendszer védelmére korábban napi 1 g fogyasztását ajánlották, de a lipidszintek, elsősorban a trigliceridszint érdemi, akár 30%-os csökkentését ennél jelentősen nagyobb, napi 2-4 g fogyasztása biztosíthatja. A REDUCE-IT statint szedő betegeknél már bizonyította a napi 4 g EPA szív- és érrendszeri kockázatcsökkentő hatását, de számos egyéb primer és szekunder kardiovaszkuláris prevenciós vizsgálat még folyamatban van. A trigliceridszint csökkentésére a statinok mellett a megfelelő dózisban alkalmazott EPA és DHA ugyan alkalmas lehet, de egyéb lipid komponensek, például a low-density lipoprotein szintjét nem csökkentik, így önállóan nem használhatóak a lipidszintek csökkentésére.
Tárgyszavak:Orvostudományok Klinikai orvostudományok magyar nyelvű folyóiratközlemény hazai lapban
folyóiratcikk
omega-3 zsírsavak
lipidcsökkentő kezelés
szív- és érrendszeri betegségek
triglicerid
Megjelenés:Gyógyszerész Továbbképzés. - 14 : 3 (2020), p. 76-80. -
Internet cím:Intézményi repozitóriumban (DEA) tárolt változat
Borító:
Rekordok letöltése1