Magyar
Toggle navigation
Tudóstér
Magyar
Tudóstér
Keresés
Egyszerű keresés
Összetett keresés
CCL keresés
Egyszerű keresés
Összetett keresés
CCL keresés
Böngészés
Saját polc tartalma
(
0
)
Korábbi keresések
Összesen 1 találat.
#/oldal:
12
36
60
120
Rövid
Hosszú
MARC
Részletezés:
Rendezés:
Szerző növekvő
Szerző csökkenő
Cím növekvő
Cím csökkenő
Dátum növekvő
Dátum csökkenő
1.
001-es BibID:
BIBFORM087822
035-os BibID:
(cikkazonosító)2578 (WoS)000580255200001 (Scopus)85090022678
Első szerző:
Tompa Orsolya
Cím:
Is the Sustainable Choice a Healthy Choice? : Water Footprint Consequence of Changing Dietary Patterns / Orsolya Tompa, Zoltán Lakner, Judit Oláh, József Popp, Anna Kiss
Dátum:
2020
ISSN:
2072-6643
Megjegyzések:
It is evident that the modification of dietary patterns is a necessary precondition of disease prevention and health improvement. Changing nutritional habits also has deep-rooted consequences on the environmental burden. The majority of similar previous studies have analyzed the change in greenhouse gas emissions against theoretical modifications in current food consumption. The analysis on the e ect of diet on the water footprint is also gaining in importance, since water supply is a critical global issue. Based on current nutritional patterns of a Central European country?Hungary?as well as dietary recommendations and scientific literature, we generated six dietary scenarios and determined the consequences of these on green (originally from precipitation) and blue (sourced from surface or groundwater) water consumption and dietary quality. Compared to the baseline scenario (current local nutritional pattern) of both genders, based on the integrated aspect of water footprint and dietary quality, the most disadvantageous scenario was the ketogenic (ca. ??2% in dietary quality, +18% in blue water footprint, and +16% in green water footprint) and the most advantageous was the sustainable scenario (ca. +9% in dietary quality, ??42% in green water footprint, and ??29% in blue water footprint). As a summary it can be stated, that (1) there is no clear linear relationship between the "healthiness" and water footprint of di erent diets, but (2) a more balanced diet, which integrates nutritional and environmental considerations could decrease the environmental burden in an e cient way.
Tárgyszavak:
Társadalomtudományok
Gazdálkodás- és szervezéstudományok
idegen nyelvű folyóiratközlemény külföldi lapban
folyóiratcikk
Megjelenés:
Nutrients. - 12 : 9 (2020), p. 1-19. -
További szerzők:
Lakner Zoltán (1959-) (közgazdász)
Oláh Judit (1973-) (agrárközgazdász, logisztika)
Popp József (1955-) (közgazdász)
Kiss Anna (1989-) (közgazdász)
Internet cím:
Szerző által megadott URL
DOI
Intézményi repozitóriumban (DEA) tárolt változat
Borító:
Saját polcon:
Rekordok letöltése
1
Corvina könyvtári katalógus v8.2.27
© 2023
Monguz kft.
Minden jog fenntartva.