Magyar
Toggle navigation
Tudóstér
Magyar
Tudóstér
Keresés
Egyszerű keresés
Összetett keresés
CCL keresés
Egyszerű keresés
Összetett keresés
CCL keresés
Böngészés
Saját polc tartalma
(
0
)
Korábbi keresések
Összesen 1 találat.
#/oldal:
12
36
60
120
Rövid
Hosszú
MARC
Részletezés:
Rendezés:
Szerző növekvő
Szerző csökkenő
Cím növekvő
Cím csökkenő
Dátum növekvő
Dátum csökkenő
1.
001-es BibID:
BIBFORM088097
Első szerző:
Csikós Ádám (molekuláris biológus)
Cím:
Species identification in meat and cheese products by PCR-single strand conformation polymorphism (PCR-SSCP) and DNA sequencing / Csikós Ádám, Tisza Ádám, Simon Ádám, Gulyás Gabriella, Jávor András, Czeglédi Levente
Dátum:
2015
ISSN:
1786-8440
Megjegyzések:
In recent years species identification in foodstuffs by molecular biological methods have received more attention than in the earlier decades. The food adulteration scandals have highlighted to the importance of species identification techniques. In our study foodstuffs were analysed by PCR-SSCP and DNA sequencing techniques. Samples were originated from hypermarkets. DNA was extracted from foodstuffs. After DNA isolation we have amplified 278 bp region of 12S rRNA gene of mitochondrial genome. Amplified fragment was denaturated by high temperature and presence of formamide before SSCP. Denaturated PCR amplicons were separated by non-denaturing polyacrylamide gelelectrophoresis. DNA bands were visualized by silver-staining method. After PCR-SSCP analysis the non-denaturated PCR amplicons of 12 meat and 6 cheese products were analyzed by DNA sequencing. After PCR-SSCP analysis 6 meat products of 12 samples and 3 cheese products of 6 samples revealed to contain undeclared species. These results were confirmed by DNA sequencing that it showed the same results in the same samples. These results demonstrated that PCR-SSCP method is a reliable technique for species identification analysis in foodstuffs. Furthermore the PCR-SSCP method is a low cost method compared to than DNA sequencing or real-time PCR techniques.
Tárgyszavak:
Agrártudományok
Élelmiszertudományok
idegen nyelvű folyóiratközlemény hazai lapban
folyóiratcikk
species identification
PCR-SSCP
DNA sequencing
Megjelenés:
Animal welfare, etológia és tartástechnológia. - 11 : 2 (2015), p. 78-83. -
További szerzők:
Tisza Ádám
Simon Ádám (1990-) (molekuláris biológus)
Gulyás Gabriella (1985-) (agrár)
Jávor András (1952-) (agrármérnök)
Czeglédi Levente (1977-) (agrármérnök)
Pályázati támogatás:
TÁMOP-4.1.1.C-12/1/KONV-2012-0014
Egyéb
Internet cím:
Szerző által megadott URL
DOI
Intézményi repozitóriumban (DEA) tárolt változat
Borító:
Saját polcon:
Rekordok letöltése
1
Corvina könyvtári katalógus v8.2.27
© 2023
Monguz kft.
Minden jog fenntartva.