Magyar
Toggle navigation
Tudóstér
Magyar
Tudóstér
Keresés
Egyszerű keresés
Összetett keresés
CCL keresés
Egyszerű keresés
Összetett keresés
CCL keresés
Böngészés
Saját polc tartalma
(
0
)
Korábbi keresések
Összesen 1 találat.
#/oldal:
12
36
60
120
Rövid
Hosszú
MARC
Részletezés:
Rendezés:
Szerző növekvő
Szerző csökkenő
Cím növekvő
Cím csökkenő
Dátum növekvő
Dátum csökkenő
1.
001-es BibID:
BIBFORM088157
Első szerző:
Takácsné Hájos Mária (kertészmérnök)
Cím:
Total Polyphenol, Flavonoid and Other Bioactive Materials in Different Asparagus Cultivars / Takácsné-Hájos Mária, Zsombik László
Dátum:
2015
ISSN:
0255-965X 1842-4309
Megjegyzések:
The favourable active ingredient composition of numerous vegetables is published frequently; however its value is often influenced by the variety and the given production year. In the current experiment the main aim was to determinate the bioactive materials (total polyphenol, flavonoid, vitamin C, sulphate-S, protein, nitrate-ion) of blanched (white) asparagus for three widely known varieties (♭Cumulus', ♭Vitalin', ♭Grolim'), grown on mouldy brown sandy soil, in 3 consecutive years (2012-2014). A significant difference has been found among the varieties in the average of the observed data. ♭Vitalin' was prominent with its high total polyphenol (35.16 mg/100 g), vitamin C (59.34 mg/100 g) and flavonoid (0.52 mg/100 g) content. High sulphate-S content - which is characteristic for asparagus - has been measured in the case of ♭Cumulus' (287.77 mg/100 g), together with the highest protein content (2.23%). The vitamin C content of the spears is significantly influenced by the production year, therefore higher temperature fluctuations had a negative effect on it, which resulted in its value reducing to one-tenth of the best years in some cases (89.06 mg/100 g). Additionally, it has been found that white asparagus develops under etiolated circumstances, it is not inclined to nitrate accumulation, which is well represented by the values under 20 mg/kg. Selecting the proper cultivar is important for raw asparagus extract production, which can be produced only of raw materials rich in bioactive materials (including high sulphur content). In this regard ♭Vitalin' and ♭Cumulus' seemed to be the most advantageous choices.
Tárgyszavak:
Agrártudományok
Növénytermesztési és kertészeti tudományok
idegen nyelvű folyóiratközlemény külföldi lapban
folyóiratcikk
Asparagus officinalis
bioactive substances
production year
varieties
Megjelenés:
Notulae Botanicae Horti Agrobotanici Cluj-Napoca. - 43 : 1 (2015), p. 59-63. -
További szerzők:
Zsombik László (1976-) (agrármérnök)
Internet cím:
Szerző által megadott URL
DOI
Intézményi repozitóriumban (DEA) tárolt változat
Borító:
Saját polcon:
Rekordok letöltése
1
Corvina könyvtári katalógus v8.2.27
© 2023
Monguz kft.
Minden jog fenntartva.