Összesen 1 találat.
#/oldal:
Részletezés:
Rendezés:

1.

001-es BibID:BIBFORM089076
Első szerző:Makleit Péter (növényélettanász)
Cím:Hazai rozs (Secale cereale L.) fajták ciklikus hidroxámsav-tartalma és kiválasztása / Makleit Péter, Veres Szilvia, Szőke Lóránt
Dátum:2017
ISSN:0546-8191
Megjegyzések:Hazai nemesítésű, államilag elismert rozs fajták (Kisvárdai alacsony, Kisvárdai legelő, Várda, Kriszta, Lovászpatonai és Ryefood) növekedését, hidroxámsav tartalmát és gyökereik hidroxámsav kiválasztását is vizsgáltunk. A növények nevelése tápoldaton, klímaszobában, szabályozott környezeti körülmények között történt. A mintavételeket a növények 8, 15 és 22 napos korában végeztük. A hidroxámsav tartalmat és kiválasztást spektrofotometriás módszerrel határoztam meg. Kimutattuk, hogy a fajták növekedési sebességében az általunk vizsgált növényi korokban szignifikáns különbségek voltak. A Kriszta fajta kisebb növekedési sebességet mutatott a többi fajtához képest. Megállapítottuk, hogy a gyökerek hidroxámsav tartalma minden növényi korban, minden fajta esetében szignifikánsan kisebb volt, mint a hajtásoké. A hajtás hidroxámsav tartalmára mind a kor, mind a fajta, illetve e két tényező interakciója is szignifikáns hatást gyakorolt. 8 napos növények hajtásának hidroxámsav tartalma szignifikánsan nagyobb volt, mint a 15 és 22 napos korú növényeké, mely utóbbi két növényi korban a hidroxámsav tartalom a hajtásban nem különbözött. Legmagasabb hidroxámsav tartalmat a hajtásban a Kriszta fajtában mértük. A gyökerek hidroxámsav tartalmára a kornak szignifikáns hatása volt, a fajta hatása azonban nem bizonyult szignifikánsnak. A 8 és 15 napos korú növények gyökereiben a hidroxámsav tartalom nem különbözött, azonban a 22 napos növények gyökereiben az előbbi növényi korokhoz képest szignifikánsan kisebb volt. A hidroxámsav kiválasztást a növényi kor szignifikánsan befolyásolta, a fajta, mint tényező azonban nem, viszont a kor és a fajta interakciója szintén szignifikáns hatásúnak bizonyult. Megállapítható, hogy a kor hatása a fajták hidroxámsav kiválasztására fajtánként különböző módon érvényesült. A kiválasztás stagnálása, csökkenése és szabálytalan változása egyaránt előfordult. A gyökerek hidroxámsav tartalma és a kiválasztott mennyiség között nem találtunk összefüggést, mely összhangban van a szakirodalmi adatokkal. Eredményeink segíthetnek feltérképezni a hazai rozs fajták betegség ellenállósága és kiváló gyomelnyomó képessége mögött rejlő okokat.
Tárgyszavak:Agrártudományok Növénytermesztési és kertészeti tudományok magyar nyelvű folyóiratközlemény hazai lapban
folyóiratcikk
Megjelenés:Növénytermelés. - 66 : 2 (2017), p. 47-68. -
További szerzők:Veres Szilvia (1972-) (biológus, biológia középiskolai tanár, angol-magyar szakfordító) Szőke Lóránt (1993-) (okleveles növényorvos, mezőgazdasági mérnök)
Internet cím:Szerző által megadott URL
Intézményi repozitóriumban (DEA) tárolt változat
Borító:
Rekordok letöltése1