Magyar
Toggle navigation
Tudóstér
Magyar
Tudóstér
Keresés
Egyszerű keresés
Összetett keresés
CCL keresés
Egyszerű keresés
Összetett keresés
CCL keresés
Böngészés
Saját polc tartalma
(
0
)
Korábbi keresések
Összesen 1 találat.
#/oldal:
12
36
60
120
Rövid
Hosszú
MARC
Részletezés:
Rendezés:
Szerző növekvő
Szerző csökkenő
Cím növekvő
Cím csökkenő
Dátum növekvő
Dátum csökkenő
1.
001-es BibID:
BIBFORM089339
Első szerző:
Abdalla, Neama
Cím:
Biochemical Assessments of some Important Components in Tubers, Leaves and Calli Cultures of Three Jerusalem Artichoke Cultivars / Neama Abdalla, Mohamed I. Ragab, Salah El-Miniawy, Nermeen Arafa, László Kaszás, Zoltán Kovács, Eva Domokos-Szabolcsy, Hussein Taha
Dátum:
2020
ISSN:
2536-9423
Megjegyzések:
Due to several byproducts derived from Jerusalem artichoke (JA), it has several ecological and economical benefits in bioenergy production, functional foods and human health. These bio-based multi-products include fructose, inulin, antioxidants, natural fungicides and bio-ethanol. This study included the assessment of some biochemical components of in vitro callus and in vivo leaves and tubers of three JA cultivars and their significant role for human health. Inulin as a functional food ingredient, fructose, protein and polyphenols were selected. The most important findings demonstrated that the inulin content in tubers of any studied JA cultivar was 4-5 folds that in callus. The lowest values of fructose among JA fractions were recorded for callus of the three studied cultivars. Both callus and leaves of all studied JA cultivars showed the highest crude protein comparing with the tubers. The total soluble phenols were higher in callus of all JA cultivars than both leaves and tubers. This study may open a window on the potential of plant tissue culture techniques for increasing such important bioactive compounds for human health. This is the first report handles the comparison among callus, tubers and leaves of three JA cultivars in their content of the bioactive compounds. Further investigations are required not only to determine the fractionations of the bioactive compounds but also different approaches of tissue culture techniques should be employed to increase the studied bioactive components particularly the inulin and fructose in the investigated JA cultivars.
Tárgyszavak:
Agrártudományok
Növénytermesztési és kertészeti tudományok
idegen nyelvű folyóiratközlemény külföldi lapban
folyóiratcikk
Megjelenés:
Environment, Biodiversity and Soil Security. - 4 (2020), p. 267-275. -
További szerzők:
Ragab, Mohamed I.
El-Miniawy, Salah
Arafa, Nermeen
Kaszás László (1989-) (kertészmérnök)
Kovács Zoltán (1992-) (biotechnológus)
Domokos-Szabolcsy Éva (1978-) (molekuláris biológus)
Taha, Hussein S.
Internet cím:
Szerző által megadott URL
DOI
Intézményi repozitóriumban (DEA) tárolt változat
Borító:
Saját polcon:
Rekordok letöltése
1
Corvina könyvtári katalógus v8.2.27
© 2023
Monguz kft.
Minden jog fenntartva.