Magyar
Toggle navigation
Tudóstér
Magyar
Tudóstér
Keresés
Egyszerű keresés
Összetett keresés
CCL keresés
Egyszerű keresés
Összetett keresés
CCL keresés
Böngészés
Saját polc tartalma
(
0
)
Korábbi keresések
Összesen 1 találat.
#/oldal:
12
36
60
120
Rövid
Hosszú
MARC
Részletezés:
Rendezés:
Szerző növekvő
Szerző csökkenő
Cím növekvő
Cím csökkenő
Dátum növekvő
Dátum csökkenő
1.
001-es BibID:
BIBFORM090103
Első szerző:
Széles Adrienn (okleveles agrármérnök)
Cím:
Evaluation of Changes Caused by Genotypes and Weather on the Protein and Oil Content of Maize Grains in the Continental Climate of Centreal European Hungary / Széles Adrienn, Fejér Péter, Harsányi Endre, Huzsvai László
Dátum:
2019
ISSN:
2415-0142
Megjegyzések:
Present study is focused on the quality parameters of maize hybrids used as animal feed and on the evaluation of the effect of sowing dates and weather factors. The an alyses were carried out in Hungary, near Debrecen ( 47 o 33'N, 21 o 26'E , 111 m), on calcareous chernozem soil between 2011 - 2013. The experiment took place with the involvement of three sowing dates (SD) and three hybrids (FAO 290, FAO 350 and FAO 420) with nat ural precipitation supply. The three - year result showed that the cumulative Growing Degree Day (GDD) value was high during the growing season of SD1 and SD2 sowings, but the low temperature recorded at the early stages of plant development reduces the prot ein and oil content of the maize grain. Thus, with the postponement of sowing (SD3), where daily temperatures are higher, but the cumulative GDD value of the growing season is lower, the protein and oil content of the maize grain increased by 12.5 - 12.8% (P <0.05; P<0.05). Overall, in the average of the hybrids and SD, protein content was the highest (10.5 g (100 g dm.) - 1 ; P<0.05) and oil content was the lowest (4.6 g (100 g dm.) - 1 ; P<0.05) in the year (2012) with the highest GDD (1543 o C ) value and lowest pre cipitation (277mm) in the lowest breeding season (2012) were the highest in the average of hybrids and SD (10.5 g (100 g dm.) - 1 ; P< 0.05), while the oil content is the lowest (4.6 g (100 g(100 g dm.) - 1 ; P<0.05). The highest protein and oil content was recor ded in the case of the very early (FAO 290) hybrid (SD3, 2013). (14) (PDF) Evaluation of Changes Caused by Genotypes and Weather on the Protein and Oil Content of Maize Grains in the Continental Climate of Centreal European Hungary. Available from: https://www.researchgate.net/publication/333843439_Evaluation_of_Changes_Caused_by_Genotypes_and_Weather_on_the_Protein_and_Oil_Content_of_Maize_Grains_in_the_Continental_Climate_of_Centreal_European_Hungary [accessed Jun 18 2019].
Tárgyszavak:
Agrártudományok
Növénytermesztési és kertészeti tudományok
idegen nyelvű folyóiratközlemény külföldi lapban
Megjelenés:
Journal of Agriculture Food and Development. - 5 : 1 (2019), p. 22-32. -
További szerzők:
Fejér Péter (1981-) (agrármérnök)
Harsányi Endre (1976-) (agrármérnök)
Huzsvai László (1961-) (talajerőgazdálkodási szakmérnök, agrármérnök)
Pályázati támogatás:
GINOP-2.2.1-15-2016-00001
Egyéb
EFOP-3.6.3-VEKOP-16-2017-00008
EFOP
20428-3/2018/FEKUTSTRAT
Egyéb
Internet cím:
Szerző által megadott URL
DOI
Intézményi repozitóriumban (DEA) tárolt változat
Borító:
Saját polcon:
Rekordok letöltése
1
Corvina könyvtári katalógus v8.2.27
© 2023
Monguz kft.
Minden jog fenntartva.