Összesen 1 találat.
#/oldal:
Részletezés:
Rendezés:

1.

001-es BibID:BIBFORM090117
Első szerző:Pepó Péter (agrármérnök)
Cím:A fajta, a művelési mód és a tenyészterület hatása a batáta (Ipomoea batatas L.) főbb minőségi paramétereire / Pepó Péter
Dátum:2019
ISSN:0546-8191
Megjegyzések:A batáta meleg- és vízigényes trópusi és szubtrópusi növény, ennek ellenére termesztése hazánkban is egyre nagyobb területen kezd terjedni, amit az adaptív fajták és a hazai viszonyokra adaptált termesztéstechnológia tesz lehetővé. A korlátozott számú hazai vizsgálati eredmények között a friss gumó minőségére szinte egyáltalán nem találunk minőségvizsgálati adatokat. A 2018. évben szabatos, szántóföldi kísérletet állítottunk be a Debreceni Egyetem MÉK Bemutató Kertjében mészlepedékes csernozjom talajon. A kísérletben három fajta (Ásotthalmi 12, Norangel, Emmur) szerepelt eltérő művelési mód (sík és bakhátas) és sortávolság (1,0 m és 0,75 m) mellett. A friss, betakarításkori gumó kémiai összetételét alapvetően befolyásolta, hogy nálunk, a mérsékelt égövben rövidebb a vegetációs periódus hossza. A vizsgált fajták szárazanyag-tartalma 16?22%, keményítőtartalma 9?14%, cukortartalma 1,0?3,1%, a fehérjetartalma pedig 1,5?1,9% között változott. A fajták szárazanyag-, keményítő- és cukortartalma szignifikánsan különbözött, míg a fehérjetartalomban a különbségek nem voltak statisztikailag igazolhatóak. A művelési mód és sortávolság csak a cukortartalmat befolyásolta szignifikánsan, míg a szárazanyag-, keményítő és fehérjetartalom esetében nem volt matematikailag igazolható különbség.
Tárgyszavak:Agrártudományok Növénytermesztési és kertészeti tudományok magyar nyelvű folyóiratközlemény hazai lapban
folyóiratcikk
Megjelenés:Növénytermelés. - 68 : 2 (2019), p. 41-53. -
Pályázati támogatás:EFOP-3.6.3-VEKOP-16-2017-00008
EFOP
Internet cím:Szerző által megadott URL
Intézményi repozitóriumban (DEA) tárolt változat
Borító:
Rekordok letöltése1