Magyar
Toggle navigation
Tudóstér
Magyar
Tudóstér
Keresés
Egyszerű keresés
Összetett keresés
CCL keresés
Egyszerű keresés
Összetett keresés
CCL keresés
Böngészés
Saját polc tartalma
(
0
)
Korábbi keresések
Összesen 1 találat.
#/oldal:
12
36
60
120
Rövid
Hosszú
MARC
Részletezés:
Rendezés:
Szerző növekvő
Szerző csökkenő
Cím növekvő
Cím csökkenő
Dátum növekvő
Dátum csökkenő
1.
001-es BibID:
BIBFORM090142
Első szerző:
Domokos-Szabolcsy Éva (molekuláris biológus)
Cím:
Évelő növényi zöld biomassza, mint értékes fehérje és fitonutrines forrás = Green biomass of perennial crops as valuable source of protein and phytonutrients / Domokos-Szabolcsy Éva, Kovács Zoltán, Kaszás László, Koroknai Judit, Fári Miklós Gábor
Dátum:
2020
Megjegyzések:
Long-term predictable and reliable protein supply for food and feed production is one of the great challenges of today's agriculture both in Hungary and other EU countries. Considering economical, ethical, environmental and ecological aspects of food/feed proteins it is urgent to find alternative sources with technologies besides soy. Among alternative plantbased protein the green biomass has gained an intensive attention. Hungary is self-sufficient in alfalfa and grasses as dedicated green protein source. At the same time green biomass of alfalfa is more than only protein source, it is a rich repository of essential fatty acids and phytonutrients. The quality and quantity of phytochemicals partially depending on the processing of green biomass. After wet fractionation leaf protein concentrate (LPC) as potenital final product can be obtained from the green juice fraction using any coagulation method. The theoretical basis of this process is included in the concept of green biorefinery. In our work the phytochemical composition of fractionated alfalfa green biomass was evaluated, with special regard to LPC fraction as directly exploitable, protein-rich (40 ? 45 m/m% N) feed/food source. UHPLC-ESI-MS was applied to identify different phytonutrients. The phenolic compounds were significant part of the identified compounds. Among flavonoids 298 flavones were dominant mostly in the forms of glucosides. Just few flavone aglycones could be identified such as apigenin and luteolin. Hydroxylated methoxyflavone could be isolated from green juice and fiber fractions. Three isoflavones were found such as ononin; alfalone and formonetin. Nine saponins could be identified and seven unknown saponin aglcyons.
ISBN:
I978-615-5969-02-7
Tárgyszavak:
Agrártudományok
Növénytermesztési és kertészeti tudományok
előadáskivonat
könyvrészlet
plantbased protein
LPC
green biorefinery
phytonutrients
Növényélettani és produkcióbiológiai folyamatok szerepe az abiotikus és biotikus stressz hatások meghatározásában
Megjelenés:
VII. Nemzetközi Tudományos Napok : 17 th International Scientific Days : A tudományos napok publikációi / szerk. Bujdosó Zoltán, Dinya László, Csernák József. - p. 298-305. -
További szerzők:
Kovács Zoltán (1992-) (biotechnológus)
Kaszás László (1989-) (kertészmérnök)
Koroknai Judit
Fári Miklós (1953-) (kertészmérnök)
Pályázati támogatás:
EFOP-3.6.2-16-2017-00001
EFOP
Internet cím:
Intézményi repozitóriumban (DEA) tárolt változat
Borító:
Saját polcon:
Rekordok letöltése
1
Corvina könyvtári katalógus v8.2.27
© 2023
Monguz kft.
Minden jog fenntartva.