Magyar
Toggle navigation
Tudóstér
Magyar
Tudóstér
Keresés
Egyszerű keresés
Összetett keresés
CCL keresés
Egyszerű keresés
Összetett keresés
CCL keresés
Böngészés
Saját polc tartalma
(
0
)
Korábbi keresések
Összesen 1 találat.
#/oldal:
12
36
60
120
Rövid
Hosszú
MARC
Részletezés:
Rendezés:
Szerző növekvő
Szerző csökkenő
Cím növekvő
Cím csökkenő
Dátum növekvő
Dátum csökkenő
1.
001-es BibID:
BIBFORM090727
035-os BibID:
(cikkazonosító)202
Első szerző:
Pavkov, Ivan
Cím:
Effects of Osmotic Dehydration on the Hot Air Drying of Apricot Halves: Drying Kinetics, Mass Transfer, and Shrinkage / Ivan Pavkov, Milivoj Radojčin, Zoran Stamenković, Krstan Kešelj, Urszula Tylewicz Péter Sipos, Ondrej Ponjičan, Aleksandar Sedlar
Dátum:
2021
ISSN:
2227-9717
Megjegyzések:
This study aimed to determine the effects of osmotic dehydration on the kinetics of hot air drying of apricot halves under conditions that were similar to the industrial ones. The osmotic process was performed in a sucrose solution at 40 and 60 ?C and concentrations of 50% and 65%. As expected increased temperatures and concentrations of the solution resulted in increased water loss, solid gain and shrinkage. The kinetics of osmotic dehydration were well described by the Peleg model. The effective diffusivity of water 5.50?7.387 ? 10?9 m2/s and solute 8.315 ? 10?10?1.113 ? 10?9 m2/s was calculated for osmotic dehydration. Hot air drying was carried out at 40, 50, and 60 ?C with air flow velocities of 1.0 m/s and 1.5 m/s. The drying time shortened with higher temperature and air velocity. The calculated effective diffusion of water was from 3.002 ? 10?10 m2/s to 1.970 ? 10?9 m2/s. The activation energy was sensitive to selected air temperatures, so greater air velocity resulted in greater activation energy: 46.379?51.514 kJ/mol, and with the osmotic pretreatment, it decreased to 35.216?46.469 kJ/mol. Osmotic dehydration reduced the effective diffusivity of water during the hot air drying process. It also resulted in smaller shrinkage of apricot halves in the hot air drying process.
Tárgyszavak:
Agrártudományok
Élelmiszertudományok
idegen nyelvű folyóiratközlemény külföldi lapban
folyóiratcikk
szárítás
élelmiszeripari műveletek
gyümölcs feldolgozás
Megjelenés:
Processes. - 9 : 2 (2021), p. 1-22. -
További szerzők:
Radojčin, Milivoj
Stamenković, Zoran
Kešelj, Krstan
Tylewicz, Urszula
Sipos Péter (1975-) (agrármérnök)
Ponjičan, Ondrej
Sedlar, Aleksandar
Internet cím:
Szerző által megadott URL
DOI
Intézményi repozitóriumban (DEA) tárolt változat
Borító:
Saját polcon:
Rekordok letöltése
1
Corvina könyvtári katalógus v8.2.27
© 2023
Monguz kft.
Minden jog fenntartva.