Összesen 1 találat.
#/oldal:
Részletezés:
Rendezés:

1.

001-es BibID:BIBFORM093989
Első szerző:Diószegi Judit (megelőző orvostan és népegészségtan szakorvos)
Cím:Association of single nucleotide polymorphisms with taste and food preferences of the Hungarian general and Roma populations / Judit Diószegi, Ali Abbas Mohammad Kurshed, Péter Pikó, Zsigmond Kósa, János Sándor, Róza Ádány
Dátum:2021
ISSN:0195-6663
Megjegyzések:It is reasonable to suppose that poor diet underlies the unfavorable health status of the Roma population of Europe. Previously in the framework of a complex health survey, fruit and vegetable consumption, quantity of sugar added, salting frequency; bitter, salty, sweet and fat taste preferences were evaluated of Hungarian (HG, n = 410) and Roma (HR, n = 387) populations. In the present study the associations of taste and food preferences with TAS1R3, CD36, SCNN1B, TRPV1, TAS2R38, TAS2R19 and CA6 polymorphisms were tested in the same samples. Genotype frequencies did not differ significantly between the two populations. Although we initially observed associations between certain genetic polymorphisms and taste and food preferences in our study samples, none of the p values remained significant after the multiple test correction. However, some of our results could be considered promising (0.05<corrected p < 0.20), which showed potential ethnicity-specific effects (CA6 rs2274333 with salty taste and raw kohlrabi preference, CD36 rs1527483 with fat taste preference, TAS2R19 rs10772420 with grapefruit preference, and TAS2R38 rs713598 with quantity of sugar added). Our results may suggest that genetics may mediate food preferences, and individuals with different ethnic background may require personalized interventions to modify diet. Further investigations with greater sample sizes are essential to explore the effect of these genetic variants on taste and food preferences.
Tárgyszavak:Orvostudományok Egészségtudományok idegen nyelvű folyóiratközlemény külföldi lapban
folyóiratcikk
Genetics
Taste preference
Food preference
Diet
Roma population
Hungarian population
Megjelenés:Appetite. - 164 (2021), p. 1-13. -
További szerzők:Kurshed, Ali Abbas Mohammad (1983-) Pikó Péter (1987-) (biológus) Kósa Zsigmond (1953-) (orvos) Sándor János (1966-) (orvos-epidemiológus) Ádány Róza (1952-) (megelőző orvostan és népegészségtan szakorvos)
Pályázati támogatás:GINOP-2.3.2-15-2016-00005
Egyéb
TK2016-78
MTA
135784
OTKA
Internet cím:Szerző által megadott URL
DOI
Intézményi repozitóriumban (DEA) tárolt változat
Borító:
Rekordok letöltése1