Magyar
Toggle navigation
Tudóstér
Magyar
Tudóstér
Keresés
Egyszerű keresés
Összetett keresés
CCL keresés
Egyszerű keresés
Összetett keresés
CCL keresés
Böngészés
Saját polc tartalma
(
0
)
Korábbi keresések
Összesen 1 találat.
#/oldal:
12
36
60
120
Rövid
Hosszú
MARC
Részletezés:
Rendezés:
Szerző növekvő
Szerző csökkenő
Cím növekvő
Cím csökkenő
Dátum növekvő
Dátum csökkenő
1.
001-es BibID:
BIBFORM099151
035-os BibID:
(cikkazonosító)3073 (WoS)000737806300001 (Scopus)85121396686
Első szerző:
Rabbi, Mohammad Fazle (közgazdász)
Cím:
Food Security and the COVID-19 Crisis from a Consumer Buying Behaviour Perspective : The Case of Bangladesh / Mohammad Fazle Rabbi, Judit Oláh , József Popp, Domicián Máté, Sándor Kovács
Dátum:
2021
ISSN:
2304-8158
Megjegyzések:
Since COVID-19 was confirmed in Bangladesh in March 2020, the government have enacted stringent measures to prevent the spread of the coronavirus, which has had a significant impact on people's lives. Food consumption habits of consumers have shifted as a result of declining grocery shopping frequency, negative income shock, and food prices shooting up. This paper aims to explore Bangladeshi consumers' buying behaviour in association with the stress generated from a food supply shortage during the COVID-19 pandemic and the post-outbreak perception of the food industry, using a dataset with 540 online samples collected between July and August 2021. A two-stage cluster sampling method and self-administrated questionnaire techniques were adopted for collecting the data during the third wave of COVID-19. Using partial least squares path modelling (PLS-PM) and multivariate multiple ordered logit regression (MVORD) to reveal the pertinent structure between all the blocks, this study provides two key findings. First, a higher intensity of COVID-19 impact translates into higher food stress associated with income reduction and higher food prices. Second, food stress directly affects consumer buying and consumption behaviour. We strongly recommend connecting consumers with local producers and collective use of shared warehouses through institutions, policies, and reforms to prevent disruption in the food supply chain and to keep food prices stable. Additionally, food producers, distributors, stakeholders, and policy planners should strengthen the food supply chain to stabilize food security.
Tárgyszavak:
Társadalomtudományok
Gazdálkodás- és szervezéstudományok
idegen nyelvű folyóiratközlemény külföldi lapban
folyóiratcikk
food security
COVID-19
food supply chain management
consumer behaviour
Megjelenés:
Foods. - 10 : 12 (2021), p. 1-20. -
További szerzők:
Oláh Judit (1973-) (agrárközgazdász, logisztika)
Popp József (1955-) (közgazdász)
Máté Domicián (1976-) (közgazdász, informatika tanár)
Kovács Sándor (1978-) (matematika tanár)
Pályázati támogatás:
ÚNKP-21-5-DE
Egyéb
Bolyai János Kutatási Ösztöndíj
Egyéb
EFOP-3.6.3-VEKOP-16-2017-00007
EFOP
Internet cím:
Szerző által megadott URL
DOI
Intézményi repozitóriumban (DEA) tárolt változat
Borító:
Saját polcon:
Rekordok letöltése
1
Corvina könyvtári katalógus v8.2.27
© 2023
Monguz kft.
Minden jog fenntartva.