Magyar
Toggle navigation
Tudóstér
Magyar
Tudóstér
Keresés
Egyszerű keresés
Összetett keresés
CCL keresés
Egyszerű keresés
Összetett keresés
CCL keresés
Böngészés
Saját polc tartalma
(
0
)
Korábbi keresések
Összesen 1 találat.
#/oldal:
12
36
60
120
Rövid
Hosszú
MARC
Részletezés:
Rendezés:
Szerző növekvő
Szerző csökkenő
Cím növekvő
Cím csökkenő
Dátum növekvő
Dátum csökkenő
1.
001-es BibID:
BIBFORM101494
035-os BibID:
(cikkazonosító)4941 (Scopus)85129177381 (WOS)000795328100001
Első szerző:
El-Ramady, Hassan (agrármérnök)
Cím:
Edible Mushrooms for Sustainable and Healthy Human Food : nutritional and Medicinal Attributes / Hassan El-Ramady, Neama Abdalla, Khandsuren Badgar, Xhensila Llanaj, Gréta Töros, Peter Hajdú, Yahya Eid, József Prokisch
Dátum:
2022
ISSN:
2071-1050
Megjegyzések:
Global food production faces many challenges, including climate change, a water crisis, land degradation, and desertification. These challenges require research into non-traditional sources of human foods. Edible mushrooms are considered an important next-generation healthy food source. Edible mushrooms are rich in proteins, dietary fiber, vitamins, minerals, and other bioactive components (alkaloids, lactones, polysaccharides, polyphenolic compounds, sesquiterpenes, sterols, and terpenoids). Several bioactive ingredients can be extracted from edible mushrooms and incorporated into health-promoting supplements. It has been suggested that several human diseases can be treated with extracts from edible mushrooms, as these extracts have biological effects including anticancer, antidiabetic, antiviral, antioxidant, hepatoprotective, immune-potentiating, and hypocholesterolemic influences. The current study focuses on sustainable approaches for handling edible mushrooms and their secondary metabolites, including biofortification. Comparisons between edible and poisonous mushrooms, as well as the common species of edible mushrooms and their different bioactive ingredients, are crucial. Nutritional values and the health benefits of edible mushrooms, as well as different biomedical applications, have been also emphasized. Further research is needed to explore the economic sustainability of different medicinal mushroom bioactive compound extracts and their potential applications against emerging diseases such as COVID-19. New approaches such as nano-biofortification are also needed to supply edible mushrooms with essential nutrients and/or to increase their bioactive ingredients.
Tárgyszavak:
Agrártudományok
Élelmiszertudományok
idegen nyelvű folyóiratközlemény külföldi lapban
folyóiratcikk
Megjelenés:
Sustainability. - 14 : 9 (2022), p. 1-30. -
További szerzők:
Abdalla, Neama
Badgar, Khandsuren (1987-) (állattenyésztés)
Llanaj, Xhensila (1992-) (élelmiszerbiztonsági és -minőségi mérnök)
Törős Gréta (1991-) (tanszéki mérnök/élelmiszerbiztonsági- és minőségi mérnök)
Hajdú Péter (1992-) (táplálkozástudományi szakember)
Eid, Yahya
Prokisch József (1966-) (vegyész)
Pályázati támogatás:
EFOP-3.6.3-VEKOP-16-2017-00008
EFOP
Internet cím:
Szerző által megadott URL
DOI
Intézményi repozitóriumban (DEA) tárolt változat
Borító:
Saját polcon:
Rekordok letöltése
1
Corvina könyvtári katalógus v8.2.27
© 2023
Monguz kft.
Minden jog fenntartva.