Összesen 1 találat.
#/oldal:
Részletezés:
Rendezés:

1.

001-es BibID:BIBFORM101828
Első szerző:Kovács K.
Cím:Kommunális szennyvíz bevezetés hatásainak tanulmányozása egy Tisza-menti holtág üledékében / Kovács K., Keresztúri P., K. Kiss M., Lakatos Gy., Iglói A., Peles F. Á., Szabó A.
Dátum:2005
ISSN:0018-1323
Megjegyzések:Vizsgálataink során arra voltunk kíváncsiak, hogy a kommunális szennyvíz bevezetése milyen hatással van egy holtág üledéké nek kémiai jellemzőire. Vizsgálatainkat a Tisza jobb parti hullámterén elhelyezkedő, természetes úton lefOződött, szentély jellegű holtágban, a Helmecszegi Holt-Tiszán végeztük. Tarpa község ülepített kommunális szennyvizét a holtág nyugati végénél vezetik be. A mintákat 2002 májusában vénük az üledék felső 20 cm-es, biológiailag aktív rétegéből. Meghatároztuk az üledékminták szervesanyag-tartalmát, összes-N tartalmát és kicserélhető ammónium-koncentrációját, az összes-P és a különböző mátrixokhoz kötött P-frakciók koncentrációját, valamint egyes fémek koncentrációját. A szennyvízbevezetés egyértelmű hatásának tulajdonítható, hogy az első szakaszon, vagyis a szennyvlzbefolyónál a legnagyobb a szervesanyag-, az össz-N-, valamint az összes-P tartalom, valamint az eutrofizációs folyamatokban legfontosabb szerepet játszó NH 4CI-P és NaOH-P frakciók foszfortartalma. A fémek közül a nátrium estében lehet ezt legnagyobb biztonsággal kijelenteni. A szennyvízbevezetés hatása azonban nem érezhető a holtág teljes hosszában. Ez részben a növényzet szűrő hatása miatt alakul így, de az is befolyásolhatja, hogy a holtág kanyarodik, és ez lelassítja az anyagok mozgását.
Tárgyszavak:Természettudományok Környezettudományok magyar nyelvű folyóiratközlemény hazai lapban
folyóiratcikk
holtág
üledék
szennyvíz
tápanyagok
fémek
Megjelenés:Hidrológiai Közlöny. - 85 : 6 (2005), p. 73-75. -
További szerzők:Keresztúri Péter (1975-) (biológus-ökológus) Kaszáné Kiss Magdolna (1958-) (biológus) Lakatos Gyula (1949-) (ökológus) Iglói Attila (1971-) (biológus-mikrobiológus) Peles Ferenc (1979-) (mikrobiológia, élelmiszer-mikrobiológia, minőségügy) Szabó A.
Internet cím:Szerző által megadott URL
Intézményi repozitóriumban (DEA) tárolt változat
Borító:
Rekordok letöltése1