Magyar
Toggle navigation
Tudóstér
Magyar
Tudóstér
Keresés
Egyszerű keresés
Összetett keresés
CCL keresés
Egyszerű keresés
Összetett keresés
CCL keresés
Böngészés
Saját polc tartalma
(
0
)
Korábbi keresések
Összesen 1 találat.
#/oldal:
12
36
60
120
Rövid
Hosszú
MARC
Részletezés:
Rendezés:
Szerző növekvő
Szerző csökkenő
Cím növekvő
Cím csökkenő
Dátum növekvő
Dátum csökkenő
1.
001-es BibID:
BIBFORM103023
035-os BibID:
(cikkazonosító)935902 (WoS)000843102800001 (Scopus)85136210735
Első szerző:
Fekete Erzsébet (biotechnológus, egyetemi tanár)
Cím:
Bioreactor as the root cause of the "manganese effect" during Aspergillus niger citric acid fermentations / Fekete Erzsébet, Bíró Vivien, Márton Alexandra, Bakondi-Kovács István, Németh Zoltán Sándor Erzsébet, Kovács Béla, Fábián István, Kubicek Christian P., Tsang Adrian, Karaffa Levente
Dátum:
2022
ISSN:
2296-4185
Megjegyzések:
High-yield citric acid production by the filamentous Ascomycete fungus Aspergillus niger requires a combination of extreme nutritional conditions, of which maintaining a low manganese (II) ion concentration (<5 ?g L?1 ) is a key feature. Technical-scale production of citric acid predominantly uses stainless- steel tank fermenters, but glass bioreactors used for strain improvement and manufacturing process development also contain stainless steel components, in which manganese is an essential alloying element. We show here that during citric acid fermentations manganese (II) ions were leaching from the bioreactor into the growth media, resulting in altered fungal physiology and morphology, and significant reduction of citric acid yields. The leaching of manganese (II) ions was dependent on the fermentation time, the acidity of the culture broth and the sterilization protocol applied. Manganese (II) ion leaching was partially mitigated by electrochemical polishing of stainless steel components of the bioreactor. High concentrations of manganese (II) ions during early cultivation led to a reduction in citric acid yield. However, the effect of manganese (II) ions on the reduction of citric acid yield diminished towards the second half of the fermentation. Since maintaining low concentrations of manganese (II) ions is costly, the results of this study can potentially be used to modify protocols to reduce the cost of citric acid production.
Tárgyszavak:
Természettudományok
Biológiai tudományok
idegen nyelvű folyóiratközlemény külföldi lapban
folyóiratcikk
Aspergillus niger
manganese ions
citric acid
stainless steel
metal ions leaching
fungal morphology
Megjelenés:
Frontiers in Bioengineering and Biotechnology. - 10 (2022), p. 1-12. -
További szerzők:
Bíró Vivien (1994-)c(mikrobiológus)
Márton Alexandra (1994-) (mikrobiológus)
Bakondi-Kovács István (1963-) (mikrobiológus)
Németh Zoltán (1987-) (biomérnök)
Karaffa Erzsébet Mónika (1972-) (mikrobiológus, egyetemi tanár)
Kovács Béla (1963-) (okleveles vegyész, angol szakfordító)
Fábián István (1956-) (vegyész)
Kubicek, Christian P.
Tsang, Adrian
Karaffa Levente (1971-) (biotechnológus, egyetemi tanár)
Internet cím:
Szerző által megadott URL
DOI
Intézményi repozitóriumban (DEA) tárolt változat
Borító:
Saját polcon:
Rekordok letöltése
1
Corvina könyvtári katalógus v8.2.27
© 2023
Monguz kft.
Minden jog fenntartva.