Magyar
Toggle navigation
Tudóstér
Magyar
Tudóstér
Keresés
Egyszerű keresés
Összetett keresés
CCL keresés
Egyszerű keresés
Összetett keresés
CCL keresés
Böngészés
Saját polc tartalma
(
0
)
Korábbi keresések
Összesen 1 találat.
#/oldal:
12
36
60
120
Rövid
Hosszú
MARC
Részletezés:
Rendezés:
Szerző növekvő
Szerző csökkenő
Cím növekvő
Cím csökkenő
Dátum növekvő
Dátum csökkenő
1.
001-es BibID:
BIBFORM103154
035-os BibID:
(cikkazonosító)2105572 (Scopus)85135490766
Első szerző:
Bauerné Gáthy Andrea (gazdálkodás- és szervezéstudományi PhD)
Cím:
Sustainable Consumption - Examining the Environmental and Health Awareness of Students at the University of Debrecen / Bauerné Gáthy Andrea, Kovácsné Soltész Angéla, Szűcs István
Dátum:
2022
ISSN:
2331-1975
Megjegyzések:
Environmental awareness and health awareness, as part of a sustainable conscious food consumer philosophy, differ in form and extent among societies and countries. The main purpose of this paper was to identify the relationship between the target group's (university students) self-perceived and actual health and environmental awareness, based on their actual consumer behaviour. A questionnaire survey (n = 500) was conducted among the students of the University of Debrecen (UD), Hungary. Several multivariate statistical techniques were applied for the data analysis: principal component analysis, cross-tabulation analysis, exploratory and confirmatory factor analysis, multivariate data reduction techniques and cluster analysis. Following four factors were identified: Organic Food Preference, Price Consciousness, Quality Aspects, Food Information. As a result of the cluster analysis four clusters were formed ("Price-oriented Food Consumers", "Fashionable Organic Food Consumers", "Habitual Food Consumers", "Conscious Food Consumers"). Only the fourth cluster members can be characterised by health and environmental awareness, most of them study health and economics. The obtained findings led to the conclusion that health and environmentally conscious food consumption is at a fairly low level among UD students, i.e. improvement is definitely desirable and higher education can play a significant role in this field.
Tárgyszavak:
Társadalomtudományok
Gazdálkodás- és szervezéstudományok
idegen nyelvű folyóiratközlemény külföldi lapban
folyóiratcikk
sustainable food consumption
health conscious
eco-conscious
university students education for sustainable development
Megjelenés:
Cogent Business and Management. - 9 : 1 (2022), p. 1-21. -
További szerzők:
Kovácsné Soltész Angéla
Szűcs István
Pályázati támogatás:
EFOP-3.6.1-16-2016-00022
EFOP
Internet cím:
DOI
Intézményi repozitóriumban (DEA) tárolt változat
Borító:
Saját polcon:
Rekordok letöltése
1
Corvina könyvtári katalógus v8.2.27
© 2023
Monguz kft.
Minden jog fenntartva.