Összesen 1 találat.
#/oldal:
Részletezés:
Rendezés:

1.

001-es BibID:BIBFORM105245
Első szerző:Törős Gréta (tanszéki mérnök/élelmiszerbiztonsági- és minőségi mérnök)
Cím:Edible Mushroom of Pleurotus spp.: A Case Study of Oyster Mushroom (Pleurotus ostreatus L.) / Gréta Törős, Hassan El-Ramady, József Prokisch
Dátum:2022
ISSN:2536-9415 2536-9423
Megjegyzések:THE HUMANITY tries to find alternative sources for everyday nutrition beside the traditional ones, which include meats, fruits and vegetables. The edible mushrooms are considered a promising non-traditional source for human diet. Among mushroom species, the genus of Pleurotus is commercially essential mushrooms, which produces alone about 25% of total cultivated throughout the world. Pleurotus mushrooms are rich in several nutritional compounds like dietary fibers, proteins, carbohydrates, essential amino acids, water-soluble vitamins, and minerals as well as many functional bioactive molecules including polyphenols, polysaccharides, lipids, and terpenoids. The current review focuses on the genus of Pleurotus and its different mushroom species. This mushroom has a great attraction from consumers due to its desirable flavor and aroma. This mushroom has also several applications because of its antifungal, anti-inflammatory, antibacterial, antiviral, antidiabetic, hepatoprotective, hypolipidemic, hypotensive and cytotoxic attributes. Like any scientific theme, more and further open questions concerning the mushroom of Pleurotus ostreatus and its handling should be answered.
Tárgyszavak:Agrártudományok Növénytermesztési és kertészeti tudományok idegen nyelvű folyóiratközlemény külföldi lapban
folyóiratcikk
Megjelenés:Environment, Biodiversity & Soil Security. - 6 (2022), p. 51-59. -
További szerzők:El-Ramady, Hassan (1969-) (agrármérnök) Prokisch József (1966-) (vegyész)
Internet cím:Szerző által megadott URL
DOI
Intézményi repozitóriumban (DEA) tárolt változat
Borító:
Rekordok letöltése1