Magyar
Toggle navigation
Tudóstér
Magyar
Tudóstér
Keresés
Egyszerű keresés
Összetett keresés
CCL keresés
Egyszerű keresés
Összetett keresés
CCL keresés
Böngészés
Saját polc tartalma
(
0
)
Korábbi keresések
Összesen 1 találat.
#/oldal:
12
36
60
120
Rövid
Hosszú
MARC
Részletezés:
Rendezés:
Szerző növekvő
Szerző csökkenő
Cím növekvő
Cím csökkenő
Dátum növekvő
Dátum csökkenő
1.
001-es BibID:
BIBFORM106585
035-os BibID:
(cikkazonosító)355 (WoS)000915334800001 (Scopus)85146812207
Első szerző:
Rakonczás Nándor (agrármérnök, szőlész borász szakmérnök)
Cím:
Comparison and Intercorrelation of Various Bentonite Products for Oenological Properties, Elemental Compositions, Volatile Compounds and Organoleptic Attributes of White Wine / Nándor Rakonczás, Zoltán Kállai, Béla Kovács, Gabriella Antal, Szilárd Szabó, Imre J. Holb
Dátum:
2023
ISSN:
2304-8158
Megjegyzések:
Bentonite fining is one of the generally applied wine-making technological elements that may seriously affect wine components. The aim of this study was (i) to investigate the effect of 21 bentonite products on eight oenological parameters, 19 elements, 21 volatile organic compounds (VOCs) and 10 organoleptic properties of white wine; and (ii) to quantify intercorrelations among the parameters separately for each of the four quality attributes. Among oenological parameters, sugar, acidity, malic-, lactic-, citric acid and total phenol contents were significant among several bentonite products. The amounts of elements were the lowest in the control wine treatments (with exceptions of, e.g., Ni and Cu); and these values were significantly different from several bentonite products. The relative presence of the VOCs was above 100% for most VOCs, but it was below 100 % for 1-propanol, 4-amino-1,5-pentandioic acid and butane-dioic acid, and diethyl ester in all treatments. For organoleptic parameters, the values of clearness, colour, flavour intensity and taste persistency was the lowest in the control wine treatment, while the values of flavour character, flavour quality, taste intensity, taste character, and overall harmony were the highest for the bentonite products of AP, EBE, M-SA, EBE, EBE, respectively. Results of correlation and factor analyses showed strong intercorrelative effects of bentonite fining on the four quality attributes. In conclusion, this study can help in the proper choice of a specific bentonite product in relation to complexity effects of bentonite fining.
Tárgyszavak:
Agrártudományok
Növénytermesztési és kertészeti tudományok
idegen nyelvű folyóiratközlemény külföldi lapban
folyóiratcikk
bentonite fining
macro- meso- micro-elements
sensory parameters
aroma compounds
Pearson correlation
factor loadings
biplot
acids
Megjelenés:
Foods. - 12 : 2 (2023), p. 1-30. -
További szerzők:
Kállai Zoltán (1986-) (biológus)
Kovács Béla (1963-) (okleveles vegyész, angol szakfordító)
Antal Gabriella (1987-) (kertészmérnök)
Szabó Szilárd (1974-) (geográfus)
Holb Imre (1973-) (agrármérnök)
Pályázati támogatás:
K 131478
OTKA
TÁMOP 4.2.4.A/2 11/1 2012 0001
TÁMOP
TKP2020 NKA 04
Egyéb
A2 SZJ TOK 13 0061
TÁMOP
Internet cím:
Szerző által megadott URL
DOI
Intézményi repozitóriumban (DEA) tárolt változat
Borító:
Saját polcon:
Rekordok letöltése
1
Corvina könyvtári katalógus v8.2.27
© 2023
Monguz kft.
Minden jog fenntartva.