Bejelentkezés
Magyar
Toggle navigation
Tudóstér
Bejelentkezés
Magyar
Tudóstér
Keresés
Egyszerű keresés
Összetett keresés
CCL keresés
Egyszerű keresés
Összetett keresés
CCL keresés
Böngészés
Saját polc tartalma
(
0
)
Korábbi keresések
Összesen 1 találat.
#/oldal:
12
36
60
120
Rövid
Hosszú
MARC
Részletezés:
Rendezés:
Szerző növekvő
Szerző csökkenő
Cím növekvő
Cím csökkenő
Dátum növekvő
Dátum csökkenő
1.
001-es BibID:
BIBFORM107559
035-os BibID:
(scopus)85125899024 (wos)000830386000011
Első szerző:
Chairistanidou, Christina
Cím:
Diet quality in association to lipidaemic profile in adults of families at high-risk for type 2 diabetes in Europe : The Feel4Diabetes study / Chairistanidou Christina, Karatzi Kalliopi, Karaglani Eva, Usheva Natalya, Liatis Stavros, Chakarova Nevena, Mateo-Gallego Rocio, Lamiquiz-Moneo Itziar, Radó Sándorné, Antal Emese, Bíró Éva, Kivelä Jemina, Wikström Katja, Iotova Violeta, Cardon Greet, Makrilakis Konstantinos, Manios Yannis
Dátum:
2022
ISSN:
0939-4753
Megjegyzések:
Abstract Background and aims: The role of diet in blood lipids is scarcely investigated in adults at risk of Type 2 Diabetes Mellitus (T2DM) and even less studied regarding their socioeconomic status (SES). This study aimed to investigate the associations of diet quality with blood lipids in adults from families at high-risk for developing T2DM from six European countries, considering their SES. Methods and results: In total 2049 adults (67% women) from relatively low-SES regions and high T2DM risk families were enrolled. Dietary habits, sedentary behaviour and sociodemographic characteristics were assessed using standardised questionnaires. The associations of tertiles of healthy diet score (HDS) with blood lipids were tested by univariate analysis of variance (UNIA- NOVA). HDL-Cholesterol (HDL-C) was positively (B 1.54 95%CI 0.08 to 2.99) and LDL-Cholesterol (LDL-C) (B 4.15 95%CI 7.82 to 0.48), ratio of total cholesterol to HDL-C (B 0.24 95%CI 0.37 to 0.10), ratio of LDL-C to HDL-C (B 0.18 95%CI 0.28 to 0.08) and Atherogenic Index of Plasma (B 0.03 95%CI 0.06 to 0.00) inversely associated with the highest tertile of diet score compared to the lowest tertile independently of age, sex, Body Mass Index, total screen time and smoking. In sub-analysis of education (<14 and 14 years of education), these findings were only significant in the high-SES group. Conclusion: While diet quality was poorer in the low-SES group, an association between diet quality and lipidemic profile was not found, as increased central obesity and smoking prevalence might have confounded this association. These findings indicate the need for tailor-made inter- ventions, guided by the specific risk factors identified per population sub groups. ? 2022 The Italian Diabetes Society, the Italian Society for the Study of Atherosclerosis, the Ital- ian Society of Human Nutrition and the Department of Clinical Medicine and Surgery, Federico II University. Published by Elsevier B.V. All rights reserved
Tárgyszavak:
Orvostudományok
Egészségtudományok
idegen nyelvű folyóiratközlemény külföldi lapban
folyóiratcikk
Lipids
Cholesterol
Diet
Education
Diabetes
Megjelenés:
Nutrition Metabolism And Cardiovascular Diseases. - 32 : 5 (2022), p. 1175-1185. -
További szerzők:
Karatzi, Kalliopi
Karaglani, Eva
Usheva, Natalya
Liatis, Stavros
Chakarova, Nevena
Mateo-Gallego, Rocío
Lamiquiz-Moneo, Itziar
Radó Sándor Istvánné (1976-) (diplomás ápoló)
Antal Emese
Bíró Éva (1980-) (megelőző orvostan és népegészségtan szakorvos, egészségfejlesztő)
Kivelä, Jemina
Wikström, Katja
Iotova, Violeta
Cardon, Greet
Makrilakis, Konstantinos
Manios, Yannis
Internet cím:
Szerző által megadott URL
DOI
Intézményi repozitóriumban (DEA) tárolt változat
Borító:
Saját polcon:
Rekordok letöltése
1
Corvina könyvtári katalógus v10.1.21-SNAPSHOT
© 2024
Monguz kft.
Minden jog fenntartva.