Összesen 1 találat.
#/oldal:
Részletezés:
Rendezés:

1.

001-es BibID:BIBFORM110194
Első szerző:Szakály Zoltán (agrár-közgazdász)
Cím:Az édes íz fogyasztói preferenciái / Szakály Zoltán, Soós Mihály, Gál Tímea, Antal Emese, Pilling Róbert, Szilágyi Cintia
Dátum:2023
ISSN:1587-169X
Megjegyzések:A táplálkozási ajánlások szerint a cukorfogyasztást mind a gyermekeknél, mind a felnőtteknél korlátozni szükséges. Kutatásunk célja az volt, hogy megismerjük a honi lakosság cukor-, édesítőszer-, édesség- és üdítőital-fogyasztási szokásait. A kérdőíves adatfelvételt 2022. január-február között végeztük ezer fogyasztó bevonásával, online panelkutatás keretében. A minta kor, nem, régió és településtípus szerint reprezentatív a 18+ éves, hazai lakosságra. A statisztikai elemzés SPSS 25.0-programmal készült. A felmérés eredményeinek feldolgozása során leíró statisztikákat alkalmaztunk. A kutatásból látható, hogy elsősorban nemtől és kortól függ az ízek kedveltsége, ugyanakkor a településtípusnak is van befolyásoló szerepe. A fehér cukor fogyasztása szignifikánsan csökken az iskolai végzettség, az egészségtudatosság és a település méretének növekedésével. Helyette barna cukrot, édesítőszereket és mézet tesznek a kávéjukba vagy a teájukba a fogyasztók. A dietetikusoknak és az egészségügyi szakdolgozóknak kiemelkedő szerepük van az edukációban, így a cukor-, az édesítőszer-, az édesség- és az üdítőital-fogyasztási szokások terén tapasztalt anomáliák csökkentésében.
Tárgyszavak:Társadalomtudományok Élelmiszertudományok magyar nyelvű folyóiratközlemény hazai lapban
folyóiratcikk
cukor
édesítőszer
preferencia
egészségtudatosság
Megjelenés:Új Diéta. - 32 : 1 (2023), p. 22-25. -
További szerzők:Soós Mihály (1985-) (közgazdász) Gál Tímea (1985-) (gazdasági agrármérnök) Antal Emese Pilling Róbert Szilágyi Cintia (1994-) (táplálkozástudományi szakember)
Internet cím:Intézményi repozitóriumban (DEA) tárolt változat
Borító:
Rekordok letöltése1