Magyar
Toggle navigation
Tudóstér
Magyar
Tudóstér
Keresés
Egyszerű keresés
Összetett keresés
CCL keresés
Egyszerű keresés
Összetett keresés
CCL keresés
Böngészés
Saját polc tartalma
(
0
)
Korábbi keresések
Összesen 1 találat.
#/oldal:
12
36
60
120
Rövid
Hosszú
MARC
Részletezés:
Rendezés:
Szerző növekvő
Szerző csökkenő
Cím növekvő
Cím csökkenő
Dátum növekvő
Dátum csökkenő
1.
001-es BibID:
BIBFORM111713
035-os BibID:
(cikkazonosító)2010 (Scopus)85160529014 (WoS)000996754800001
Első szerző:
Törős Gréta (tanszéki mérnök/élelmiszerbiztonsági- és minőségi mérnök)
Cím:
Modulation of the Gut Microbiota with Prebiotics and Antimicrobial Agents from Pleurotus ostreatus Mushroom / Gréta Törős; Hassan El-Ramady; József Prokisch; Fernando Velasco; Xhensila Llanaj; Duyen H. H. Nguyen; Ferenc Peles
Dátum:
2023
ISSN:
2304-8158
Megjegyzések:
Pleurotus ostreatus (Jacq. ex Fr.) P. Kumm mushroom contains bioactive compounds with both antimicrobial and prebiotic properties, which are distributed in the mushroom mycelium, fruiting body, and spent substrate. The mushroom is rich in nondigestible carbohydrates like chitin and glucan, which act as prebiotics and support the growth and activity of beneficial gut bacteria, thereby maintaining a healthy balance of gut microbiota and reducing the risk of antibiotic resistance. The bioactive compounds in P. ostreatus mushrooms, including polysaccharides (glucans, chitin) and secondary metabolites (phenolic compounds, terpenoids, and lectins), exhibit antibacterial, antiviral, and antifungal activities. When mushrooms are consumed, these compounds can help preventing the growth and spread of harmful bacteria in the gut, reducing the risk of infections and the development of antibiotic resistance. Nonetheless, further research is necessary to determine the efficacy of P. ostreatus against different pathogens and to fully comprehend its prebiotic and antimicrobial properties. Overall, consuming a diet rich in mushroom-based foods can have a positive impact on human digestion health. A mushroom-based diet can support a healthy gut microbiome and reduce the need for antibiotics.
Tárgyszavak:
Természettudományok
Kémiai tudományok
idegen nyelvű folyóiratközlemény külföldi lapban
folyóiratcikk
prebiotics
probiotics
Pleurotus ostreatus polysaccharides
phenolic compounds
terpenoids
lectins
oyster extracts
secondary metabolies
Megjelenés:
Foods. - 12 : 10 (2023), p. 1-23. -
További szerzők:
El-Ramady, Hassan (1969-) (agrármérnök)
Prokisch József (1966-) (vegyész)
Velasco, Fernando
Llanaj, Xhensila (1992-) (élelmiszerbiztonsági és -minőségi mérnök)
Nguyen Huu Huong Duyen (1995-) (PhD student, Food Science)
Peles Ferenc (1979-) (mikrobiológia, élelmiszer-mikrobiológia, minőségügy)
Pályázati támogatás:
2020-1.1.2-PIACI-KFI-2020-00100
Egyéb
Internet cím:
Szerző által megadott URL
DOI
Intézményi repozitóriumban (DEA) tárolt változat
Borító:
Saját polcon:
Rekordok letöltése
1
Corvina könyvtári katalógus v8.2.27
© 2023
Monguz kft.
Minden jog fenntartva.