Magyar
Toggle navigation
Tudóstér
Magyar
Tudóstér
Keresés
Egyszerű keresés
Összetett keresés
CCL keresés
Egyszerű keresés
Összetett keresés
CCL keresés
Böngészés
Saját polc tartalma
(
0
)
Korábbi keresések
Összesen 1 találat.
#/oldal:
12
36
60
120
Rövid
Hosszú
MARC
Részletezés:
Rendezés:
Szerző növekvő
Szerző csökkenő
Cím növekvő
Cím csökkenő
Dátum növekvő
Dátum csökkenő
1.
001-es BibID:
BIBFORM113573
035-os BibID:
(cikkazonosító)7560 (Scopus)85158000408 (WoS)000977406500001
Első szerző:
Drezek, Karolina
Cím:
Valorisation of Whey Permeate in Sequential Bioprocesses towards Value-Added Products?Optimisation of Biphasic and Classical Batch Cultures of Kluyveromyces marxianus / Karolina Drȩżek, Maria Krystyna Sobczyk, Zoltán Kállai, Anna Detman, Paula Bardadyn, Jolanta Mierzejewska
Dátum:
2023
ISSN:
1422-0067
Megjegyzések:
Whey permeate is categorised as hazardous wastewater for aquatic environments, mainly due to its high lactose content. Therefore, it must be valorised before being released into the environment. One pathway for whey permeate management is its use in biotechnological processes. Herein, we present roads for whey permeate valorisation with the K. marxianus WUT240 strain. The established technology is based on two bioprocesses. During first, 2.5 g/L 2-phenylethanol and fermented plant oils enriched with different flavourings are obtained after 48 h biphasic cultures at 30 ?C. The second process leads to a maximum of 75 g ethanol/L (YP/S = 0.53 g/g) after 96 h at 30 ?C. Moreover, established whey permeate valorisation pathways reduced its biochemical oxygen demand and chemical oxygen demand values by 12- to 3-fold, respectively. Together, the present study reports a complete, effective, and environmentally friendly whey permeate management strategy while simultaneously enabling the acquisition of valuable compounds with substantial application potential.
Tárgyszavak:
Természettudományok
Biológiai tudományok
idegen nyelvű folyóiratközlemény külföldi lapban
folyóiratcikk
whey permeate
valorisation
Kluyveromyces marxianus
2-phenylethanol
ethanol
Megjelenés:
International Journal Of Molecular Sciences. - 24 : 8 (2023), p. 1-17. (cikkazonosító)7560. -
További szerzők:
Sobczyk, Maria Krystyna
Kállai Zoltán (1986-) (biológus)
Detman, Anna
Bardadyn, Paula
Mierzejewska, Jolanta
Internet cím:
Szerző által megadott URL
DOI
Intézményi repozitóriumban (DEA) tárolt változat
Borító:
Saját polcon:
Rekordok letöltése
1
Corvina könyvtári katalógus v8.2.27
© 2023
Monguz kft.
Minden jog fenntartva.