Magyar
Toggle navigation
Tudóstér
Magyar
Tudóstér
Keresés
Egyszerű keresés
Összetett keresés
CCL keresés
Egyszerű keresés
Összetett keresés
CCL keresés
Böngészés
Saját polc tartalma
(
0
)
Korábbi keresések
Összesen 1 találat.
#/oldal:
12
36
60
120
Rövid
Hosszú
MARC
Részletezés:
Rendezés:
Szerző növekvő
Szerző csökkenő
Cím növekvő
Cím csökkenő
Dátum növekvő
Dátum csökkenő
1.
001-es BibID:
BIBFORM115568
Első szerző:
Törős Gréta (tanszéki mérnök/élelmiszerbiztonsági- és minőségi mérnök)
Cím:
Egyedi táptalaj fejlesztése pleurotus ostreatus micélium biomassza előállításához / Törős Gréta, Peles Ferenc, Béni Áron, Prokisch József
Dátum:
2023
Megjegyzések:
A Pleurotus ostreatus (késői laskagomba) kiemelkedő szerepet játszik a bél mikrobióta összetételének és egyensúlyának javításában, mely legfőképpen a ?-glükán bioaktív vegyületnek köszönhető. A kutatásunkban vizsgáltuk, hogyan befolyásolja ezen gombafajból előállított gombalé alapú szilárd táptalaj a P. ostreatus micélium növekedési sebességét, sűrűségét, biomassza mennyiségét, illetve ?-glükán tartalmát. A táptalaj elkészítése során a nyers laskagombát megmostuk, felszeleteltük, kuktába helyeztük, lezártuk, majd 4 órán keresztül szárítószekrényben tartottuk 90?0,1 ?C-on. A kuktát 4 óra elteltével kivettük a szárítószekrényből, majd a szilárd és folyékony frakciókat centrifugával szeparáltuk (1200 fordulat/perc, 8? 10 perc). Különböző koncentrációjú (0%, 25%, 50%, 75%, 100%) szilárd tápközegeket állítottunk elő laskagombalé, desztillált víz és agar-agar felhasználásával. A tápközegeket autoklávoztuk (121 ?C, 20 perc, 1,5?2,0 bar), majd aszeptikus körülmények között a micéliumot leoltottuk. A növekedési sebességet és a micélium sűrűségét 6 napon keresztül ezeken az egyedi táptalajokon, illetve a kontroll táptalajon (malátás) vizsgáltuk, majd a kolonizáció végén a termelt biomassza mennyiségét (nedves tömeg) megadtuk. A fagyasztva szárított termékek ?-glükán tartalmát HPLC vizsgálatokkal elemeztük. Az eredmények szerint a 6 napig tartó, szobahőmérsékletű inkubáció mellett nem voltak jelentős különbségek a vizsgált táptalajok növekedési ütemében. A 25%-os gombalé alapú táptalaj közel hasonló sűrűséget eredményezett, mint a kontroll táptalaj. Az 50%, a 75%, illetve a 100%-os táptalajoknál lényegesen magasabb biomasszát sikerült előállítanunk, mint a 25%-os, illetve malátás táptalajt alkalmazva. Jelentős különbséget tapasztaltunk a 25 és 50%-os táptalajokon termelt micéliumok ?-glükán tartalma között. Összességében elmondható, hogy az 50%-os gombalé alapú szilárd táptalaj alkalmazásával sikeresen növeltük a ?-glükán tartalmat, illetve a tiszta gombalé alapú táptalaj bizonyult a legsikeresebbnek biomassza termelés tekintetében. Az eredmények alapján a tesztelt hőkezelési eljárással előállított gombalé alapú szilárd táptalaj alkalmasnak bizonyult a P. ostreatus micélium előállítására, a jövőbeni kutatásoknak azonban ki kell terjedniük az ezen gombafaj termesztése során keletkező hulladékok feldolgozására, valamint a kapott gombalevek tanulmányozására.
ISBN:
978-963-490-540-0
Tárgyszavak:
Agrártudományok
Élelmiszertudományok
előadáskivonat
könyvrészlet
laskagomba micélium
egyedi táptalaj
gombalé
Megjelenés:
Növény és környezet:a debreceni tartamkísérletek 40 éve / szerk. Kakuszi-Széles Adrienn. - p.68. -
További szerzők:
Peles Ferenc (1979-) (mikrobiológia, élelmiszer-mikrobiológia, minőségügy)
Béni Áron (1978-) (vegyész)
Prokisch József (1966-) (vegyész)
Internet cím:
Szerző által megadott URL
Intézményi repozitóriumban (DEA) tárolt változat
Borító:
Saját polcon:
Rekordok letöltése
1
Corvina könyvtári katalógus v8.2.27
© 2023
Monguz kft.
Minden jog fenntartva.