Összesen 1 találat.
#/oldal:
Részletezés:
Rendezés:

1.

001-es BibID:BIBFORM117985
Első szerző:Horváth Éva
Cím:Vetésidő hatása eltérő genotípusú kukorica hibridek mennyiségi és minőségi paramétereire / Horváth Éva, Tamás András, Vad Attila, Széles Adrienn
Dátum:2021
ISSN:978-615-5586-99-6
Megjegyzések:A kukorica a legfontosabb kultúrnövény, sokrétűen felhasználható, ezért a végtermék hasznosítási iránya szempontjából a hozam mellett kiemelkedő fontosságú a megfelelő minőség elérése. A klímaváltozás során egyre gyakoribbak a kedvezőtlen időjárási szélsőségek, a szárazság és vízhiány, mindez jelentős negatív hatást gyakorol a kukorica élettani folyamataira. Ezért a kukorica hasznosítási irányának alapján döntő a megfelelő vetésidő megválasztása. Vizsgálatainkat a Debreceni Egyetem Látóképi Kísérleti Telepén végeztük, alföldi mészlepedékes csernozjom talajon beállított véletlen blokk elrendezésű kis parcellás szántóföldi kísérletben végeztük. Két eltérő genotípusú kukorica hibrid, egy korai érésű Sushi (FAO 340) és egy késői érésű Fornad (FAO 420) hibridek bevonásával, három vetési időt alkalmazva (Első vetésidő-V1-2020.04.09; második vetésidő-V2-2020.04.17; harmadik vetésidő-V3- 2020.05.07). A keményítőtartalom 63,8 g (100g sza.)-1 és 65,3 g (100g sza.)-1 között alakult. A legmagasabb keményítőtartalmat a Fornad hibrid esetében kaptuk az első vetésidőben. Amely a Duncan teszt alapján is jól elkülönült a másik két vetésidőben kapott adatoktól (P&lt;0,05). A vetésidők tolódásával Fornad hibrid keményítőtartalma lineáris csökkenést mutatott. A Sushi hibrid keményítőtartalma a vetésidők hatására kevésbé változott. Fehérjetartalom tekintetében a Sushi hibrid esetében a második vetésidő 7%-os növekedést eredményezett. Azonban statisztikailag igazolt szignifikáns összefüggés nem volt kimutatható. A Fornad hibrid esetében a harmadik vetésidő 6,5 % os fehérjetartalom csökkenését eredményezett, ami Duncan teszt alapján is jól elkülönül a másik két vetésidőtől (P<0,05). A kukorica hibridek olajtartalma 2,8 és 3,5 g (100g sza.)-1 között alakult. A legmagasabb (3,5 g (100g sza.)-1 ) olajtartalmat a Sushi hibrid esetében kaptuk az első vetésidőben (P<0,05). A Fornad hibrid esetében a V2 vetésidő volt a legeredményesebb az olajtartalom tekintetében, azonban itt statisztikai különbség nem volt kimutatható a vetésidők között. A legmagasabb termés hibridenként eltérően alakult a vetésidők tekintetében. A Sushi korai érésidejű hibrid tekintetében a V2 vetésidő eredményezte a legmagasabb (16,8 t/ha) hozamot, amely statisztikailag is szignifikáns különbséget mutatott a másik két vetésidővel szemben. Az első vetésidőhöz képest 8%-os termésnövekedést eredményezett. A Fornad, kései érésű hibrid esetében ez a vetési idő eredményezte a legalacsonyabb (13,7 t/ha) termést. A Fornad hibrid esetében a V3 vetésidő eredményezte a legmagasabb hozamot és a legmagasabb szignifikáns különbség is itt volt kimutatható (P<0,05). Összességében megállapítható, hogy a vetésidő hibridenként eltérően befolyásolja a kukorica hozamát és beltartalmi értékeit. Statisztikailag igazolható a hibridek és a vetésidő közötti kölcsönhatás. A termés alakulását mindkét hibrid esetén szignifikánsan befolyásolta a vetésidő. A korai érésidejű, Sushi hibrid esetén optimális vetésidőnek a V2 vetésidő bizonyult, míg a kései érés idejű hibrid esetén a V3. Keményítőtartalom szempontjából a kései, Fornad hibrid esetén a V1 vetésidő bizonyult eredményesnek, a korai Sushi kukoricahibrid esetében nem mutatható ki szignifikáns különbség a vetésidők között. Olaj és Fehérjetartalom tekintetében a V1 és V2 vetésidő alkalmazása mindkét hibrid esetében eredményesnek bizonyult.
Tárgyszavak:Agrártudományok Növénytermesztési és kertészeti tudományok előadáskivonat
könyvrészlet
kukorica
vetésidő
keményítő
fehérje
olaj
termés
Megjelenés:XXIV. Tavaszi Szél Konferencia 2021 : Absztraktkötet / szerk. Molnár Dániel, Molnár Dóra. - p.109-110. -
További szerzők:Tamás András (1986-) (gazdasági agrármérnök, növénytermesztés és kertészeti tudományok) Vad Attila (1981-) (agrármérnök) Széles Adrienn (1980-) (okleveles agrármérnök)
Internet cím:Szerző által megadott URL
Intézményi repozitóriumban (DEA) tárolt változat
Borító:
Rekordok letöltése1