Magyar
Toggle navigation
Tudóstér
Magyar
Tudóstér
Keresés
Egyszerű keresés
Összetett keresés
CCL keresés
Egyszerű keresés
Összetett keresés
CCL keresés
Böngészés
Saját polc tartalma
(
0
)
Korábbi keresések
Összesen 1 találat.
#/oldal:
12
36
60
120
Rövid
Hosszú
MARC
Részletezés:
Rendezés:
Szerző növekvő
Szerző csökkenő
Cím növekvő
Cím csökkenő
Dátum növekvő
Dátum csökkenő
1.
001-es BibID:
BIBFORM123231
035-os BibID:
(WoS)001297812700001 (Scopus)85201319396
Első szerző:
Singh, Harmanjot
Cím:
Effect of Chitosan Based Edible Coating in Management of Post Harvest Losses in Papaya : A Comprehensive Review / Harmanjot Singh, Jasleen Kaur Bhasin, Kshirod Kumar Dash, Rafeeya Shams, Ayaz Mukarram shaikh, Kovács Béla
Dátum:
2024
ISSN:
2772-5022
Megjegyzések:
Chitosan is a biopolymer abundantly present in the exoskeletons of crustaceans like shrimp and crabs. Chitosan is derived from chitin by a process called deacetylation, which includes demineralization, deproteinization, and deacetylation steps. Its many attributes, including biodegradability, biocompatibility, and antibacterial action, have made it extensively useful in food processing sector. Chitosan, due to its different reactive groups (primary -OH, secondary -OH, and -NH2), has been discovered to impede the growth of wide range of fungi and both gram-positive and gram-negative bacteria. This is achieved through electrostatic interactions with the cell wall, cell membrane, and cytoplasmic components of the microorganisms. Papaya is a significant tropical fruit belonging to the genus Carica. Post-harvest losses in papaya are high, owing to factors such as physical damage, microbial proliferation, and moisture depletion. Utilizing chitosan coating, either alone or in combination with other preservative components, has been discovered to effectively mitigate these variables, resulting in decreased post-harvest losses and enhanced papaya shelflife. The review analyzes the impact of chitosan coating on the antibacterial characteristics, quality preservation, and decrease of post-harvest losses in papaya. Applying a chitosan coating on papaya has great potential in enhancing the sustainability of papaya production and supply.
Tárgyszavak:
Agrártudományok
Élelmiszertudományok
idegen nyelvű folyóiratközlemény külföldi lapban
folyóiratcikk
Chitosan
edible coating
papaya
antimicrobial properties
post harvest loss
Megjelenés:
Applied Food Research. - 4 : 2 (2024), p. 1-16. -
További szerzők:
Bhasin, Jasleen Kaur
Dash, Kshirod Kumar
Shams, Rafeeya
Shaikh, Ayaz Mukarram (1991-) (PhD candidate)
Kovács Béla (1963-) (okleveles vegyész, angol szakfordító)
Pályázati támogatás:
TKP2021-NKTA-32
Egyéb
Internet cím:
Szerző által megadott URL
DOI
Intézményi repozitóriumban (DEA) tárolt változat
Borító:
Saját polcon:
Rekordok letöltése
1
Corvina könyvtári katalógus v8.2.27
© 2023
Monguz kft.
Minden jog fenntartva.