Összesen 1 találat.
#/oldal:
Részletezés:
Rendezés:

1.

001-es BibID:BIBFORM123460
035-os BibID:(WoS)001294255800001 (Scopus)85200821976
Első szerző:Nagy Róbert (élelmiszerbiztonsági és -minőségi mérnök)
Cím:Physiological potential of different Sorghum bicolor varieties depending on their bioactive characteristics and antioxidant potential as well as different extraction methods / Róbert Nagy, Andrea Kun-Nemes, Erzsébet Szőllősi, Piroska Bíróné Molnár, Zoltán Cziáky, Eszter Murányi, Péter Sipos, Judit Remenyik
Dátum:2024
ISSN:2405-8440
Megjegyzések:A comprehensive study of sorghum bran and flour was performed to explore the secondary metabolite profiles of differently coloured genotypes and to evaluate the variability in the anti oxidant properties based on differences in polarity and solubility. This research included one red variety and one white variety. Among the samples, the red variety contained significantly greater amounts of secondary metabolites than did the white variety, with total polyphenol contents of 808.04 ? 63.89 mg.100 g-1 and 81.56 ? 3.87 mg.100 g-1, respectively. High-molecular-weight condensed tannin-type flavonoid extracts with high antioxidant activity were obtained by using relatively low-polarity acetone-water solvents, which was reflected by the measured antioxidant values. Among the methods used, the electron-donating Trolox equivalent antioxidant assay provided the highest antioxidant capacity, with values ranging from 118.5 to 182.6 ?mol g? 1 in the case of the red variety, in accordance with the electron donor properties of condensed tannins. Key secondary metabolites were identified using MS techniques and quantified using HPLC. Catechin and procyanidin B1 were found in the red variety at concentrations of 3.20 and 96.11 mg.100 g-1, respectively, while the concentrations in the white variety were under the limit of detection. All four tocopherols were found in sorghum, with the red variety containing a higher amount than the white variety, but the vitamin B complex concentrations were higher in the white variety. Overall, the red sorghum variety proved to be a better source of secondary me tabolites with potential health benefits and could be used as a nutrient-rich food source.
Tárgyszavak:Agrártudományok Élelmiszertudományok idegen nyelvű folyóiratközlemény külföldi lapban
folyóiratcikk
Sorghum
Secondary metabolites
Antioxidant
Vitamins
Polyphenols
Megjelenés:Heliyon. - 10 : 16 (2024), p. 1-17. -
További szerzők:Kun-Nemes Andrea (1983-) (okleveles élelmiszermérnök) Szőllősi Erzsébet (1983-) (biológus) Bíróné Molnár Piroska (1970-) (biokémia) Cziáky Zoltán Murányi Eszter (1981-) (környezetgazdálkodási-agrármérnök) Sipos Péter (1975-) (agrármérnök) Gálné Remenyik Judit (1965-) (kémia tanár, okleveles vegyész)
Pályázati támogatás:TKP2021-NKTA
Egyéb
Internet cím:Szerző által megadott URL
DOI
Intézményi repozitóriumban (DEA) tárolt változat
Borító:
Rekordok letöltése1