Magyar
Toggle navigation
Tudóstér
Magyar
Tudóstér
Keresés
Egyszerű keresés
Összetett keresés
CCL keresés
Egyszerű keresés
Összetett keresés
CCL keresés
Böngészés
Saját polc tartalma
(
0
)
Korábbi keresések
Összesen 1 találat.
#/oldal:
12
36
60
120
Rövid
Hosszú
MARC
Részletezés:
Rendezés:
Szerző növekvő
Szerző csökkenő
Cím növekvő
Cím csökkenő
Dátum növekvő
Dátum csökkenő
1.
001-es BibID:
BIBFORM124444
Első szerző:
Pandita, Ghumika
Cím:
A comprehensive review on the potential of ultrasound for blue food protein extraction, modification and impact on bioactive properties / Pandita, Ghumika; Sharma, Savvy; Elsa Oommen, Irin; Madaan, Nishchhal; Bhosale, Yuvraj; Nagy, Vivien; Mukarram Shaikh, Ayaz; Kovács, Béla
Dátum:
2024
ISSN:
1350-4177
Megjegyzések:
Food security for the increasing global population is a times particularly highlighting the protein considered as alternate significant challenge of the current deficiencies. Plant-based proteins could be source of the protein. The digestibility and PDCASS value of these proteins are aquatic sources could be a possible solution as it contains all the essential amino acids. However, the conjugation of these proteins with fats and glycogen interferes with their techno-functional properties and consequently their applicability. The application of power for extraction and modification of these proteins from aquatic sources to break alter the protein structure and consequently a potential approach provide proteins with for their and bioactive properties could be effective into food applied as extraction treatment, alters the sulphite and peptide bond elevated digestibility. The degree of alteration is influenced by intensity, frequency, and exposure time. The extracted proteins will serve as a source of essential amino acids. Furthermore, modification will lead to the development of bioactive peptides with different functional applications. Numerous studies reveal that blue proteins have beneficial impacts on amino acid availability, and subsequently food security with higher PDCAAS values. In many cases, converted peptides give anti-hypertensive, anti-diabetic, and anti-oxidant activity. Therefore, researchers are concentrating on ultrasound-based extraction, modification, and application in food and pharmaceutical systems.
Tárgyszavak:
Agrártudományok
Élelmiszertudományok
idegen nyelvű folyóiratközlemény külföldi lapban
folyóiratcikk
blue protein
EAAs (Essential Amino Acids)
power ultrasound
bioactive peptides
anti-hypertensive activity
Megjelenés:
Ultrasonics Sonochemistry. - 111 (2024), p. 1-13. -
További szerzők:
Sharma, Savvy
Oommen, Irin Elsa
Madaan, Nishchhal
Bhosale, Yuvraj
Nagy Vivien (1994-) (élelmiszerbiztonsági és -minőségi mérnök; élelmiszermérnök)
Shaikh, Ayaz Mukarram (1991-) (PhD candidate)
Kovács Béla (1963-) (okleveles vegyész, angol szakfordító)
Pályázati támogatás:
TKP2021-NKTA32
Egyéb
Internet cím:
Szerző által megadott URL
DOI
Intézményi repozitóriumban (DEA) tárolt változat
Borító:
Saját polcon:
Rekordok letöltése
1
Corvina könyvtári katalógus v8.2.27
© 2023
Monguz kft.
Minden jog fenntartva.