Magyar
Toggle navigation
Tudóstér
Magyar
Tudóstér
Keresés
Egyszerű keresés
Összetett keresés
CCL keresés
Egyszerű keresés
Összetett keresés
CCL keresés
Böngészés
Saját polc tartalma
(
0
)
Korábbi keresések
Összesen 1 találat.
#/oldal:
12
36
60
120
Rövid
Hosszú
MARC
Részletezés:
Rendezés:
Szerző növekvő
Szerző csökkenő
Cím növekvő
Cím csökkenő
Dátum növekvő
Dátum csökkenő
1.
001-es BibID:
BIBFORM125513
Első szerző:
Kovács Krisztián (okleveles gazdasági agrármérnök)
Cím:
A rovarok hasznosítása a fogyasztók szemszögéből - szakirodalmi áttekintés / Kovács Krisztina, Szűcs Róbert Sándor
Dátum:
2024
ISSN:
1788-7593 2676-9867
Megjegyzések:
Tanulmányunk a rovarok fogyasztói hasznosításának aspektusait vizsgálja Európában, különös tekintettel a rovarokat új élelmiszerként elfogadó négy fajra: közönséges lisztbogár, keleti vándorsáska, házi tücsök és alombogár. Elemzésünk során kiemelt figyelmet fordítunk ezek tápértékére, alacsony zsír- és rosttartalmukra, valamint a hagyományos állattartáshoz képest jelentős környezetvédelmi előnyeikre. Tanulmányunk rámutat, hogy bár a rovarfogyasztás Európában viszonylag új, globálisan elterjedt és elfogadott. A rovarok étkezési célú felhasználása számos társadalmi és kulturális akadályt is felvet, melyek leküzdése kulcsfontosságú a szélesebb körű elfogadás érdekében. Az elfogadást támogató jogszabályi környezet kiemelten fontos, beleértve az élelmiszerbiztonsági előírásokat és a megfelelő címkézést. Abstract: Our study examines the utilization of insects from a consumer perspective in Europe, with special focus on the acceptance of four insect species as novel foods: the mealworm beetle, migratory locust, house cricket, and litter beetle. Through our analysis, we pay special attention to their nutritional value, low fat and fiber content, and significant environmental benefits compared to traditional livestock. Our paper highlights that although the consumption of insects as food is relatively new in Europe, it is widely accepted and practiced globally. The use of insects for dietary purposes presents various social and cultural barriers, overcoming which is crucial for broader acceptance. A supportive legal framework, including strict food safety regulations and proper labeling, is essential for facilitating acceptance.
Tárgyszavak:
Társadalomtudományok
Gazdálkodás- és szervezéstudományok
magyar nyelvű folyóiratközlemény hazai lapban
folyóiratcikk
rovarfogyasztás
entomofágia
új élelmiszerek
fenntarthatóság
élelmiszerbiztonság
társadalmi elfogadás
Megjelenés:
Jelenkori társadalmi és gazdasági folyamatok. - 19 : 1-2 (2024), p. 119-130. -
További szerzők:
Szűcs Róbert Sándor (1981-) (közgazdász)
Internet cím:
DOI
Intézményi repozitóriumban (DEA) tárolt változat
Borító:
Saját polcon:
Rekordok letöltése
1
Corvina könyvtári katalógus v8.2.27
© 2023
Monguz kft.
Minden jog fenntartva.